Plumlovský zámek se stal na týden útočištěm mladých výtvarníků

 Duší i otcem plumlovských workshopů byl legendární Vlado Sadílek.
ilustrační foto

V neděli 12. srpna odstartoval v Plumlově na zámku další ročník hudebního workshopu „Týden tvořivého myšlení.“ Po celý týden se bude skupina mladých nadšenců připravovat na vyvrcholení své tvořivé činnosti, a tou bude pohybová performance nazvaná „Chagallovo nebe.“ Právě bělorusko-francouzským malířem se nechali pořadatelé letos inspirovat. Závěrečný program workshopu nabídnou mladí tvůrci veřejnosti v sobotu 18. srpna od 15 a od 19 hodin ve sklepních prostorách zámku.

Ani letos nádvoří Plumlovského zámku pod krásným sloupovím neosiří. Plumlovské léto nabízí každý víkend zajímavou akci, v jejímž rámci probíhá i Týden tvořivého myšlení. Po několik let dominovala v Plumlově taneční a divadelní složka, letos poprvé dostane prostor především výtvarná složka ve spojení s hudbou. Důvod? Po několika úspěšných letech, kdy se stal Plumlov na prázdninové dva týdny centrem mezinárodního divadelně-tanečního workshopu vedeného legendární postavičkou slovenské divadelní scény Vlado Sadílkem, musí příznivci mladé divadelní scény tuhle událost oželet.

„Nepodařilo se nám letos dát dohromady autorský tým, který by divadelní workshop zaštítil. Pan Sadílek sám není na tom zdravotně příliš dobře, takže pro letošek musíme divadelní radovánky na Plumlově oželet,“ lituje Kateřina Jenešová ze spolupořádající společnosti Zámek Plumlov o.p.s. Po obrovském úspěchu Ondráše a Juráše, Vivaldiho Čtvero ročních období, Musorgského Obrázků z výstavy či Erbenovy Kytice, se letos v mnohem skromnějším vydání představí zhruba dvacítka mladých výtvarník a tanečníků. Workshop je zaměřen na výtvarnou tvorbu ve spojení s hudbou. Pod vedením brněnské výtvarnice na ZUŠ Mirky Brázdové a jejího manžela Milana budou účastníci workshopu připravovat sobotní program, jehož základem by měl být filmový dokument pořízený z průběhu workshopu, dotvářený pak bude přímo na scéně.

Výtvarnou inspiraci našli pořadatelé v díle malíře Marca Chagalla, který se narodil právě před 125. lety. Jako občan židovského původu byl perzekvován obzvlášť za války. Žil střídavě v Paříži, Spojených státech, Rusku, až nakonec zakotvil v Mekce malířství – ve francouzské Provenci. Kde je také ve pochován na malém hřbitůvku v Saint-Paule de Vence. Jeho dílu vzdají hold mladí tvůrci Plumlovského workshopu, jejich prostřednictvím se tak může s jeho tvorbou seznámit i veřejnost.

(red)

Komentáře

Hlavní důvod, proč se divadelní workshop v Plumlově letos nekonal není v autorském týmu, ale v tom, že dle představitelů města je tento projekt velice nákladný a město odmítlo poskytnout na tento projekt finance. Přijde mi úsměvné, že se teď argumentuje tím, že se nepodařil sestavit autorský tým... Pokud vím, tak vše bylo připravené a vše skončilo na financích.
A ještě jedna poznámka... Spolupořadatelem není a nebyl Zámek Plumlov o.p.s., ale Klubové zařízení Plumlov p.o.

ze zápisu z pracovní porady zastupitelstva města Plumlov...
"p. Nezval – poukázal na skutečnost, že podle informací, které má, se nebude v letošním roce konat divadelní workshop, domnívá se, že pokud by město podpořilo tento projekt, mohl by pokračovat, p. Hyndrich a p. ing. Kocourek mu vysvětlili, že doplatek města do rozpočtu workshopu přesahuje finanční možnosti města, nemůže se vycházet pouze z vyúčtování finančního příspěvku poskytnutého Olomouckým krajem v roce 2011, s akcí jsou spojeny další náklady (mzdy pracovníků KZ Plumlov, p.o. v době workshopu, náklady na PHM, telefony apod…), p. Hyndrich to doplnil, že byl problém s režisérem, dramaturgem, choreografem, zvukařem a osvětlovačem a jejich pomocníky vyjednat finanční podmínky za jejich práci, částky honorářů vyplacené v r.2011 jsou pro ně již neakceptovatelné, p. ing. Otruba to glosoval slovy, že je to o prioritách, které Město Plumlov má a že je škoda, že už se workshop konat nebude."

Poslat nový komentář