Osudy a příběhy zpracované fotografikou nabízí nová výstava

Osudy a příběhy zpracované fotografikou nabízí nová výstava
ilustrační foto

Od čtvrtka 27. září, kdy proběhla slavnostní vernisáž, má kavárna Národního domu novou obrazovou výzdobu. Kurátor Galerie Kavárna Miroslav Švancara otevřel výstavu „Fotografiky“ výtvarníka Ivana Marka.

Autor se na své výstavě v Národním domě prezentuje řadou zajímavých děl, které nelze zařadit do žádné škatulky. Fotoobrazy Ivana Marka mají svůj příběh, svůj život a vypovídají o určité fázi života výtvarníka.

„Ty mé „fotografiky“ jsou malá dramata, která mě navštěvují a já tak vytvářím příběhy lidí, co mám rád a kterých si vážím. A tak místo digitálního záznamu vezmu štětec a domaluji to, co nebylo návštěvou příběhu vyřčeno,“ říká ke své tvorbě Ivan Marek. Jeho barevné fotografické obrazy nejsou zpracovány počítačovou technikou. Svoji tvorbu řadí do jednotlivých cyklů, vytvořil cyklus koláží s tématem Bohumila Hrabala s různými motivy včetně Hrabalových oblíbených koček. Inspirací mu byli například také Gustav Klimt, Adina Mandlová, Mozart, Kafka a řada dalších osobností. Originální dílka jsou vlastně fotografie, na kterých přímo v různých vrstvách kombinovanou malířskou technikou přenáší a dotváří příběh.

Markovy fotografické obrazy jsou zastoupeny v soukromých sbírkách v USA, Holandsku, Německu a samozřejmě také v České republice. Uspořádal řadu samostatných výstav, na tu v Národním domě v Prostějově přispěl finančně i prostějovský magistrát. Fotografiku Ivana Marka mohou milovníci výtvarného umění obdivovat až do konce listopadu.

(jap)

Poslat nový komentář