Prostějov má novou galerii

Prostějov má novou galerii
ilustrační foto

Od pondělního večera je naše město bohatší o novou galerii. Otevřela ji Helena Žáková v Netušilově ulici č. 7 a jmenuje se příznačně – Galerie N7.

„Co mě vedlo k tomu, otevřít si galerii? Syn je sochař, takže jsem se kolem umění pohybovala. Hledala jsem si práci a zjistila jsem, že taková galerie, jak si představuji, v Prostějově není. Když jsem pak navíc zjistila, že jsou volné tyto prostory, neváhala jsem ani minutu,“ řekla mi Helena Žáková.

Galerie zahájila vernisáží obrazů prostějovské rodačky Lenky Horňákové Civade, další autorská výstava malíře Jiřího Škody bude zahájena 10. listopadu.

„Mým záměrem je dát zde prostor hlavně mladým umělcům. Chtěla bych tu soustředit autorská díla. Nejen obrazy, prostě ruční tvorbu. A hlavně z tohoto regionu a okolí. Všechny umělce, o kterých jsme věděli, jsme navštívili osobně a zatím mám jen samé dobré ohlasy,“ uvedla Helena Žáková, která se nebrání tomu, aby galerii se žádostí o výstavu oslovili i sami umělci.

„Zatím je příliš brzy na jakékoli hodnocení, teprve začínáme, ale pevně věřím, že si k nám lidé cestu najdou. Zatím mám dobrý pocit, uvidíme za měsíc. Prostě se musíme snažit,“ říká galeristka.

Olga Katolická

 

 

Poslat nový komentář