Dívčí válka vzplane v Olomouci

Dívčí válka vzplane v Olomouci
ilustrační foto/ Zdroj: Agentura Zuzana Production

Olomouc (bat) Kdo by neznal pověst o Dívčí válce? Pokud si chcete oživit své znalosti české historie nebo se prostě jen zasmát u nezaměnitelných vtipů z pera Františka Ringo Čecha, máte jedinečnou příležitost navštívit jeho nejznámější představení, které je pojmenováno právě po pověsti o nezdolnosti českých žen. Dívčí válku pro vás herci předvedou již za týden v úterý v olomouckém kině Metropol.

 

 

A než se vypravíte za Kazi, Tetou a mrtvou Libuší, než se ponoříte do absurdních zákoutí české historie, můžete si přečíst, co k tomu říká sám autor a jeden z herců František Ringo Čech:

 

Jak jste vybíral námět a v čem se domníváte spočívá úspěch Dívčí války?

F.R.Čech: Čerpal jsem z národních tradic a pojetí jsem posunul do odlehčeného žánru – tedy mé oblíbené komedie, která ukazuje na věčné spory mezi muži a ženami. Dívčí válku jsem psal – tak říkajíc – českému národu „na míru“, jde o jemu blízký styl humoru. Navíc jde o odpočinkový žánr, v jehož rámci skutečně přinášíme „hodokvas“ těch nejkrásnějších žen, kterými naše zubožená vlast disponuje. Já vždy s trochou nadsázky říkám: „tak bůh vynahrazuje svým milým Čechům neúspěchy v tržní ekonomice“. Pro diváky je určitě velmi atraktivní také samotné herecké obsazení.

 

Jaké je herecké obsazení Vašeho obnoveného souboru a jak jste s ním spokojen?

F.R.Čech: Spokojen samozřejmě jsem, protože hlavní výběr jsem provedl sám. Každý divák by si zde měl přijít na své, ať ten, kdo pase po dokonalém uměleckém výkonu, tak ten, který se přišel uvolnit a omrknout pěkné ženské. Do mužských rolí byli obsazeni především kvalitní herci: Milan David – kníže Přemysl, Pavel Novotný nebo Petr Martinák – Bivoj, první komik mého divadla Jaroslav Sypal – božský pěvec Lumír, Mojmír Maděrič – Vojen (člen Přemyslovy družiny) a Častava (členka Vlastiny družiny), a já sám hraji panice Ctirada. U žen jsem vsadil především na krásu, i když také u nich nemohu popřít herecké dovednosti, především pak u první dámy mého divadla Uršuly Klukové - Vlasta, kterou bych z tohoto důvodu přiřadil spíše k té mužské části mého souboru. V dalších ženských rolích se objevují Sandra Pogodová nebo Martha Olšrová – Kazi a Tereza Šefrnová – Šárka.

 

Je na Vaší hře něco neobvyklého, na co je dobré upozornit?

F.R.Čech: Dobré je upozornit na hru jako takovou, protože je celá neobvyklá, někoho může i porazit. Ale vážně, děj „Dívčí války“ začíná na veselohru dosti neobvykle a sice pohřbem kněžny Libuše. Kníže Přemysl, kolísající mezi smutkem po ztrátě milované ženy a zároveň radostí nad nově nabytou svobodou, se stává terčem útoků vdavekchtivé a ctižádostivé Vlasty. Která by ráda zastoupila kněžnu Libuši v její pozici a s pomocí intrik proto udělá vše možné. Přemysl však nemá naprosto v úmyslu jejím nástrahám podlehnout a jeho pozornost se obrací jinam a to je jeden z klíčových podnětů pro přípravu války – tedy v tomto případě dívčí – protože také ženy jsou svým určitým způsobem ješitné.

 

Co Vy a Vaše soukromá Dívčí válka?

F.R.Čech: Válku s dívkami vedu pouze na jevišti, můj vztah k ženám je jinak veskrze kladný. Stejně jako můj pra pra prapředek Čech a jeho brácha Lech měli k ženám vztah velmi vřelý, nezapomeňte, že nás polovinu zplodili.

 

Chcete naším čtenářům něco vzkázat?

F.R.Čech: „Neberte život příliš vážně, i v dnešní uspěchané době si udělejte čas na pohodu a zábavu. A samozřejmě si vás tímto dovoluji pozvat na naše představení, které se uskuteční v úterý 27. Listopadu 2012 v Kině Metropol v Olomouci.

 

Zdroj: Agentura Zuzana Production

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poslat nový komentář