Prostějovská divadelní prkna v novém roce poprvé rozezní Naši furianti

Prostějovská divadelní prkna v novém roce poprvé rozezní Naši furianti
ilustrační foto (www.topzine.cz)

První klasické divadelní představení v novém roce připravilo Divadlo Prostějov pro své příznivce na úterý 8. ledna. S novým nastudování hry Naši furianti přijedou pražští herci Divadla v Dlouhé.

„Není v české dramatické literatuře mnoho her, které by s takovým nadhledem nahlížely naše národní kořeny a které by s humorem evokovaly ony ošemetné otázky po národním charakteru, jako Stroupežnického Naši furianti...  Divadlo v Dlouhé se vědomě odřeklo folklórního koloritu i psychologického ponoru do duší jednotlivých postav a zaměřilo se především na komediální pohled na každodenní české pinožení, ve kterém ješitnost a osobní zájmy hrají často klíčovou roli,“ charakterizuje hru distributor jejího videozáznamu. Dvaapadesátiletý režisér Jan Borna se především snažil v ní upozornit na ošemetné otázky národního charakteru. A taky grotesknost. "(Hra) se postupně zpoetizovala, pak už jsme ji hráli skoro jako folklorní obrázky, a přitom ten text má v sobě veliký trn. Podtitul – gogolovská groteska – nám pomáhal právě v tom, abychom se zbavili národně-psychologického, folklorního koloritu, který je na hře nabalený," řekl sám Borna.

Hra se setkala s kladným ohlasem na mnoha úrovních. Na Grand festivalu smíchu v Pardubicích získala hned tři ocenění – cenu za komedii roku 2011, cenu odborné poroty a Klára Sedláčková-Oltová cenu za nejlepší ženský herecký výkon festivalu, a dostali se jí i příznivých recenzí. „Borna použil úpravu Miroslava Macháčka, jehož inscenace, premiérovaná v Národním divadle v roce 1979, vnesla do tradiční folklórní interpretace razantní výklad s jasně čitelnými a aktuálními politickými souvislostmi… Na rozdíl od Macháčka je však Bornovo kritické oko daleko nelítostnější,“ napsala například Radmila Hrdinová z Novinek.cz. Redaktor serveru i-divadlo.cz Lukáš Dubský pak o představení napsal: „Dlouhá dokázala, že i Furianti se dají hrát moderně bez větších zásahů do textu. Postavy jsou zkarikovány do přesně odpozorovaných typů, ze kterých jen čiší malost a čecháčkovství. Skvělá kolektivní souhra, jmenovitě vynikají hlavně Miroslav Hanuš (jako PRVNÍ RADNÍ) a Klára Sedláčková-Oltová jako naprosto okouzlujícím způsobem naivní Krystýnka Fialová,“ a i další hodnocení redakce dosahovala nadprůměrných hodnot.

Kromě zmíněné Kláry Sedláčkové-Oltové se diváci ve hře potkají s Miroslavem Táborským, Miroslavem Hanušem, Pavlem Tesařem, Ilonou Svobodovou nebo Vlastimilem Zavřelem. Scénu pro hru připravil Jaroslav Milfajt, kostýmy Petra Goldflamová Štětinová a o hudbu se postaral Milan Potoček. V prostějovském divadle hra začne v 19 hodin, vstupenky lze koupit za 300, 320 a 340 korun.

(zkl)

Poslat nový komentář