Město se nově postará o hrob Alfonse Jindry

Město se nově postará o hrob Alfonse Jindry
Alfons Jindra

Dne 22. ledna 2013 radní na své schůzi schválili zařazení hrobu Alfonse Jindry do seznamu významných hrobů, jejichž údržbu a úklid zajišťuje Statutární město Prostějov. Město se stará o bezmála dvacet hrobů a pomníků na městském hřbitově, v letošním roce bude jejich důstojná památka zajištěna částkou 308 tisíc korun.

Iniciátorkou zařazení Jindrova hrobu do skupiny těch, o které se město Prostějov v budoucnu postará, je předsedkyně Okrašlovacího spolku města Prostějova a radní Milada Sokolová. "Péče o hroby významných osobností by měla být jedním ze základních úkolů města. Vyjadřujeme tím nejen úctu k zesnulým, kteří naše město proslavili, ale také ukazujeme, že máme zájem o vlastní historii, což je v dnešní době podstatné," vysvětlila svůj počin Milada Sokolová.

Alfons Jindra, vlastním jménem Alfons Jindřich Langer, byl hudební skladatel, který se narodil 28. července 1908 v Čechovicích. Na hudební nástroje se učil hrát v Prostějově u Bedřicha Voldana a aktivní kariéru zahájil ve svých devětadvaceti letech. Spolupracoval zejména s orchestry R. A. Dvorského a Karla Vlacha a v 50. letech skládal hudbu k písním, které zpívali např. Yvetta Simonová, Rudolf Cortés, Milan Chladil nebo Waldemar Matuška. Hrál na klarinet, altsaxofon a housle. Mezi jeho nejznámější skladby patří Sentimentální, Koncert nemluvňat či Váš dům šel spát. Zemřel 20. prosince 1978 v Praze ve věku 70 let. "Alfons Jindra byl oceňován nejen doma, ale i v zahraničí. Podařilo se mu totiž skloubit vlivy tehdy nového swingového stylu s nejlepší muzikálovou tradicí. Od odborníků si proto získal přízvisko´nový Friml´a jeho písně byly srovnávány s tvorbou známého amerického muzikálového skladatele a textaře Cola Portera," doplnila radní Sokolová.

Kromě Jindrovy pozůstalosti se město stará o dalších osmnáct významných hrobů. Jde například o hroby, kde nejsou známí pozůstalí, jako manželů Vojáčkových, manželů Přikrylových, Stanislava Manharda či Jiřího Wolkera. Na další významné hroby jsou pak uzavřeny nájemní smlouvy a k nim patří poslední místa odpočinku generálů Dudy, Veselého či Sachera. Na městském hřbitově jsou dále historické hroby a pomníky, o nichž nejsou ve hřbitovních knihách žádné zápisy. Jde o společný hrob vojáků padlých v 1. světové válce, společný hrob památce nevinným, společný hrob letců padlých ve 2. světové válce, společný hrob 7 osob, které zahynuly při stavbě gymnázia a hlavní kříž.

(zkl)

Poslat nový komentář