Prostějovské divadlo bude v sobotu opět tančit

Prostějovské divadlo bude v sobotu opět tančit
V polovině března se v Prostějově představily dětské skupiny scénického tance. O víkendu bude patřit parket městského divadla mládeži a dospělým.

Sobota bude v městském divadle patřit opět tanci. Po malých tanečnících, kteří se v Prostějově představili minulý měsíc, nyní zatančí zdejším divákům mládežnické a dospělé soubory. O které půjde a o co vlastně na přehlídce jde? Na to jsme se zeptali učitelky tanečního oboru na ZUŠ Vladimíra Ambroze Pavly Krieger Jahodové.

„Krajská přehlídka scénického tance, která se tento víkend uskuteční v Prostějově, patří do celostátního systému výběru na celostátní přehlídku TANEC, TANEC…2013 v Jablonci nad Nisou. Krajské postupové přehlídky se mohou zúčastnit všechny neprofesionální taneční skupiny a jednotlivci (starší 14 let) z České republiky, včetně studentů tanečních škol, kteří rozvíjejí formy scénického tance. Prostějovského kola se zúčastní celkem osm souborů, které se představí v celkem patnácti choreografiích. Odborná porota z nich pak vybere maximálně čtyři choreografie, které doporučí programové radě Nipos Artama, jednoho z pořadatelů soutěže, zaměřeného na neprofesionální umělecké aktivity dospělých, ke konečnému schválení,“ představuje víkendovou přehlídku taneční učitelka.Počet nominací závisí na velikosti a kvalitě krajské přehlídky, kterou bude posuzovat odborná porota. „Rozhodovat se bude na základě kvality choreografie, tedy dramaturgické stavby či kompozice, technické a výrazové připravenosti interpreta, celkového vnímání i vystoupení skupiny a jednotlivce, výběru a práce s hudební předlohou i práce s výtvarnými prvky, kostýmy či rekvizitami,“ popisuje Pavla Jahodová, co se vyplatí v sobotu sledovat. Odborná porota po vystoupení všech souborů zasedne k poradě a následně vynese verdikt. „Součástí hodnocení poroty bude i odborný seminář, kde svoji volbu podrobně vysvětlí a upozorní na chyby, aby tanečníkům pomohla do budoucna,“ vysvětluje celý proces.Osm souborů ze tří krajůA na jaké skupiny a tance se můžeme těšit? „Přijedou soubory z Olomouce, Šumperka, Postřelmova, Jindřichova, ale také ze Zlína, Opavy a Krnova. Přehlídky se samozřejmě zúčastní také náš soubor Buď ZUŠ,“ vyjmenovává prostějovská učitelka. Soubory předvedou od jedné do tří choreografií a odborná porota je bude posuzovat anonymně, tedy nebude vědět, odkud která choreografie pochází, aby byl celý proces výběru co nejobjektivnější. Škála témat, která tanečníci ve svých vystoupeních představí, je opět velmi pestrá. „Uvidíme choreografii s názvem Labyrint, Horečka, V tunelu či Červené korále, takže je na co se těšit,“ zve diváky do divadelního sálu Pavla Krieger-Jahodová. Jen upřesněme, že přehlídka se uskuteční tuto sobotu 20. dubna od 13:30 hodin v Městském divadle v Prostějově a Prostějovské novinky jsou mediálním partnerem akce.Pokud nebudete mít čas se přehlídky zúčastnit, nesmutněte. Opět vám z ní přineseme podrobnou fotografickou reportáž.(zkl)

Poslat nový komentář