Prostějovský fotograf vystavuje v Brně nahotu za socialismu

Prostějovský fotograf vystavuje v Brně nahotu za socialismu
Jedna z fotek Karla Nováka na výstavě Přirozeně v brněnské Moravské galerii. (autor: Karel Novák)

Dnes po páté hodině začala v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně výstava fotek prostějovského rodáka Karla Nováka a Američana Jocka Sturgese "Přirozeně", zaměřená na zobrazení lidské nahoty. Výstavu zahájil za přítomnosti obou autorů ředitel galerie Jan Press, kurátorem výstavy, jejímž partnerem i prostějovský Okrašlovací spolek, je Roman Franc.

Pro fotografa ze zámoří je to jeho vůbec první výstava v České republice, kterou kurátoři doplnili o dosud nikde nepublikované fotografie českého autora. Výstava zobrazuje čtyřicet černobílých fotografií obou umělců. Zatímco Sturges fotil své objekty v Kalifornii a Francii, prostějovský fotograf, které se své profesi věnuje od roku 1962, se zaměřil na nudisty z bývalého Československa a bývalého sovětského bloku.

"Nahota je pro mě naprosto přirozená, a navíc, já mám rád přírodu, mám rád moře, volnost, a i když doma dělám stylizované akty na zakázku, tak tohle je pro mě prioritní," uvedl pro Českou televizi Karel Novák.

Výstava Přirozeně potrvá v brněnském Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerii na Husově 27 od zítřka do 28. července. Vstupné pro dospělé činí 40 korun, snížený vstup polovinu. Otevřeno je s výjimkou pondělí a úterý každý den od 10 do 18 hodin, ve čtvrtek o hodinu déle.(red)

Poslat nový komentář