Hudební festival Haná představí umělce špičkové úrovně

Hudební festival Haná představí umělce špičkové úrovně
ilustrační foto

 

Letošní ročník festivalu přivede do regionu vídeňský Artis-Quartett Wien, švýcarský Ensemble Ö nebo skvělého klavíristu Martina Kasíka a další. Milovníci hudby na Hané se mohou těšit na to nejlepší z České republiky a Evropy v oboru hudebního interpretačního umění.

 

Letošní Mezinárodní hudební festival Haná navazuje na velmi úspěšný první ročník, který se konal v roce 2012. Idea realizace festivalu převážně klasické hudby byla návštěvníky velmi dobře přijata. Tentokrát festival přichází s dramaturgií zaměřenou na klasickou a soudobou hudbu. Dva koncerty budou přímo obsahovat program z kompozic soudobé hudby, další čtyři budou přehlídkou nejslavnějších autorů a děl klasické hudby období baroka, klasicismu a romantismu.

 

Návštěvníci festivalu se mohou těšit na akusticko-vizuální zážitek v podání švýcarského souboru Ensemble Ö, který v umělecky osvětlených prostorách zámku Tovačov přednese tvorbu švýcarských soudobých skladatelů, a na českou soudobou hudbu v programu koncertu Clarinettino na zámku ve Výšovicích. Skutečným zážitkem z oblasti klasické hudby bude jistě mimořádný koncert „Vídeňská klasika“ v prostějovském divadle, na kterém se představí výjimečný soubor Artis – Quartett Wien.

 

Program festivalu:

18. května 2013, 17.00 hod., farní kostel DubanyKONCERT DUCHOVNÍ HUDBY - Zahajovací koncert Mezinárodního hudebního festivalu HanáEpoque orchestra - dirigent, varhany: Vojtěch Spurný; fagot: Ondřej Roskovec, Tomáš Františ; recitace: Jitka Chalánková

 

24. května 2013, 19.00 hod., Městské divadlo Prostějov

MIMOŘÁDNÝ KONCERT!VÍDEŇSKÁ KLASIKA – zazní skladby L. van Beethovena, J. Brahmse, P. Schulhoffa a W. A. Mozarta.Artis-Quartett Wien - Peter Schuhmayer (I. housle), Johannes Meissel (II. housle), Herbert Kefer (viola), Othmar Müller (violoncello)

 

26. května 2013, 19.00 hod., zámek TovačovROOMS OF HISTORY - akusticko-vizuální zážitek v umělecky osvětlených prostorách zámku TovačovEnsemble Ö (Švýcarsko) - Ensemble Ö byl založen v roce 2001 a jeho uměleckým ředitelem je David Sontòn

 

27. května 2013, 19.00 hod., Lázně SkalkaVIVAT TANGO! Program A. Piazzola a jinéLadislav Horák (akordeon) a Petr Nouzovský (violoncello) - „Cello a akordeon – jistě ne spojení, které slyšíme každý den a přece: jaké zvukové bohatství je ukryto v těchto nástrojích a jejich interpretech!“ (Barbara Sagstetter)

 

30. května 2013, 19.00 hod., Koncertní sál základní umělecké školy v TovačověKLAVÍRNÍ RECITÁL – zazní skladby C. Debussyho, F. Liszta a M. P. Musorgského Martin Kasík (klavír) – držitel Ceny Harmonie pro nejúspěšnějšího mladého umělce za rok 2002, vítězem jedné z nejprestižnějších světových soutěží Young Concert Artists Competition v New Yorku 1999 a dalších.

 

31. května 2013, 19.00 hod., koncertní sál zámku VýšoviceCLARINETTINO – program pro klarinety, smyčcové kvarteto a kontrabasJiří Hlaváč, Felix Slováček jr. (klarinet), Kvarteto města Brna, Josef Hanák – kontrabas

(red)

Poslat nový komentář