Festival APLAUS dnes uzavře 33 VARIÁCIÍ

Festival APLAUS dnes uzavře 33 VARIÁCIÍ

Ve čtvrtek 27. října zakončí poslední představení v Městském divadle v Prostějově podzimní divadelní přehlídku APLAUS. Od 19 hodin uvede Divadlo Aréna Bratislava hru Moisése Kaufmana 33 VARIÁCIÍ.
Poslední divadelní kus, který představí zástupce ze Slovenska, překvapí vyznavače múzy Thálie velkoryse pojatou scénou. „Jeviště prostějovského divadelního stánku není příliš velké a scéna slovenského představení přesahuje jeho možnosti. Přesto vedení divadla velmi stálo o to hru v prostějovském divadle inscenovat, protože si cení publika a má z minulosti jen ty nejlepší zkušenosti. Scéna je velmi náročná na instalaci a zabere technikům celý den. Zasáhne i do části hlediště,“ uvedla ředitelka prostějovského divadla Alena Spurná.
Divadlo Aréna patří mezi nejstarší divadla v Bratislavě. Bylo založeno v roce 1828, zpočátku sloužilo jako letní amfiteátr, proto název Aréna. O sedmdesát let později byla postavena budova, jejíž vzhled se od té doby téměř nezměnil. Za totality byly divadelní aktivity umlčeny a budova sloužila jako sklad slovenské televize. Obnovení se divadelní scéna dočkala až v roce 1997. Před osmi lety se stal ředitelem herec Juraj Kukura, za jeho vedení se divadlo soustředilo na činohru a slaví úspěchy na Slovensku i v Čechách. Inscenace hry Koza aneb Kdo je Sylvie?, která vznikla v koprodukci s pražským Činoherním klubem, byla jedním z minulých Aplausovských představení.
Divadelní hra Moisése Kaufmana 33 variací byla nominovaná na prestižní americkou cenu Tony Award 2009 za nejlepší hru sezóny. V broadwayské premiéře excelovala v hlavní roli skvělá Jane Fondová. Ve slovenském ztvárnění se představí výborná Emilia Vášáryová.
Děj se točí kolem skladatele Ludwiga van Beethovena. Zkoumání jeho díla zasvětila muzikoložka Katherine Brandtová a připravuje se na velkou přednášku o jeho nejdelší skladbě pro sólový klavír – o 33 variacích na Diabelliho valčík. Jedna otázka jí však nedá spát – proč Beethoven vůbec pracoval na takovém zdánlivě nicotném zadání, když pracuje na tak závažných skladbách jako jsou Missa Solemnis a Devátá symfonie? Geniální skladatel bojuje s únavou, stářím, finančními problémy, hluchotou. Jednoho dne dostane zvláštní nabídku. Má zkomponovat variaci na nepatrný a určitě ne brilantní valčík poměrně bezvýznamného skladatele Antona Diabelliho. Zpočátku se tím odmítne zabývat, ale potom… Cesta za poznáním Katherine Brandtové se prolíná s předem prohraným zápasem se smrtelnou nemocí. Překlad: Katarína Mikulíková. Režie: Martin Čičvák.

Poslat nový komentář