Vánoční strom, osvětlení, betlém, stánky. Vánoce budou letos jiné

Vánoční strom, osvětlení, betlém, stánky. Vánoce budou letos jiné
ilustrační foto MMP

Zřejmě pouze stánky, malé vánoční stromky a vánoční strom na náměstí T. G. Masaryka budou letos dokreslovat vánoční atmosféru města Prostějova.

„Epidemiologická situace je taková, jaká je, z úst nejvyšších představitelů České republiky i epidemiologů zaznívají odhady, že zpřísněná hygienická opatření budou trvat nejspíše až do Vánoc. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli, že nebudeme riskovat plýtvání veřejnými finančními prostředky, a proto nebudeme stavět kluziště ani objednávat kulturní program. Naopak stále nevzdáváme naději, že alespoň několik stánků bude moci být umístěno na náměstí T. G. Masaryka. Stánky postavíme a budeme věřit, že alespoň prodejcům vánočních ozdob, perníků, vonných svíček, výrobků z keramiky i kožešin, či jiných ručně vyráběných prací bude prodej před svátky umožněn. Také věříme, že děti z mateřských škol využijí možnosti tradičně nazdobit své malé stromky na náměstí, i když jich bude méně, protože děti ze základních škol bohužel zůstávají doma. A pochopitelně počítáme také s rozsvícením vánočního stromu i ozdobami na osvětlení. Bohužel bez doprovodného programu,“ uvedla náměstkyně primátora pro kulturu Milada Sokolová.

Město nevylučuje ani možnost vypsat výběrové řízení na dodavatele kluziště po novém roce za předpokladu, že to okolnosti umožní. Letošní vánoční a předvánoční čas bude prostě jiný, nicméně neznamená to, že musí být nutně horší.

„Můžeme využít doby adventní k tomu, co bylo vlastně vždy její podstatou, tedy ke ztišení a zklidnění každého z nás. A k zamyšlení nad tím, zda se někdy nevěnujeme zbytečným rozmíškám a zda se ještě dokážeme radovat i z maličkostí. Hlavně je důležité, abychom tuto složitou dobu přečkali bez zbytečného a škodlivého stresu, ale s obezřetností a ve zdraví,“ dodal primátor města František Jura. (red)

Poslat nový komentář