Olomoucké solární inteligentní lavičky nabídnou posezení, nabíjení i signál Wi-Fi

Olomoucké solární inteligentní lavičky nabídnou posezení, nabíjení i signál Wi-Fi
Foto olomouc.eu

Služby jako z budoucnosti nabídnou lavičky, které se letos v rámci modernizace veřejného mobiliáře objeví v Olomouci. Lavičky umí poskytovat kromě posezení několik dalších funkcí. Díky zásuvkám a USB zdířkám si uživatel může nabíjet mobilní telefon, současně se jedná o zdroj bezdrátového internetového signálu s dosahem kolem čtyř metrů a navíc k tomu lavičky v noci svítí. Brali byste je v Prostějově?

Provoz těchto multifunkčních zařízení ani nevyžaduje další náklady – jejich horní část totiž tvoří solární panely. Navíc se jedná o líbivý designový výrobek.

Radní na svém posledním jednání rozhodli, že město zatím pro Olomouc pořídí tři takové moderní lavičky, které už slouží lidem na různých místech Evropy. Umístěny budou ve Smetanových sadech u hudebního altánu, na třídě Svobody a v Rožňavské ulici, pod dohledem bezpečnostních kamer.

Technickou výhodou vybraných laviček je nepřetržitý počítačový dozor na dálku, který vyhodnocuje správnost provozu každých 15 minut. Zařízení má ve výbavě senzory na shromažďování informací (funkčnost komponentů, atmosférické podmínky, údaje o provozu a využití dobíjení, atd.), jeho součástí je i noční dekorativní osvětlení, které osvětlí okruh do dvou metrů. Cena vybraného produktu je 3 330 euro za kus.

Tak co, myslíte, že je to dobrý nápad a lavičky by se měly objevit i v Prostějově? (red)

 

Komentáře

kus betonu jako lavička za 5-10.000,-
Solární regulátor 1.000.- -5.000,- (včetně pc komunikace)
akumulátor 3.-15.000,- Bud lifepo4 nebo Pb...
Solární panel 40-80W 1-2.000,-
Modem a anténa 2-3.000,-
Prostě 36 tisíc v koncových cenách z e-shopu a vývar 300 % o který se podělí......
a to hodně přeháním
Nákupní ceny jsou až o polovinu menší a zbastlí to osmák se vztahem k fyzice.
a pak se nadává,že jsou tu drahé solární panely,parky atd....
Neziskovky by na to dělaly bohatě sponzorované workshopy a absolventi by si zakládali firmy na nepotřebné kraviny. Kábl odkudkoliv, by přišel asi levněji na příkon 30-40W.
návratnost je asi 25 let. Ale co by se neudělalo pro Hi-Tech generaci.
až bude chtít radnice poradit bez slintu na provizi,a´t se ozve

Poslat nový komentář