Splněný sen. Z Hané na severní pól. Díl devátý a desátý

Splněný sen. Z Hané na severní pól. Díl devátý a desátý
ilustrační foto

Dnes přinášíme souhrn cestovních zážitků manželů Zapletalových devátého a desátého dne. Co nového zažili na cestě, kterou plánovali třicet let?

9. den - Při noční plavbě na trajektu zpět na pevninu, jsme chtěli opět pozorovat půlnoční slunce, ale bylo zataženo a vytrvale pršelo. Cestou jsme sledovali pro nás nezvyklou krajinu ledovcového původu, plnou jezer a hor nepředstavitelných tvarů. Překročili jsme opět severní polární kruh a plavbou po jezeře jsme dopluli k ledovci Svartisen, přímo k jeho splazu jsme se dostali stezkou, kterou svým ústupem vytvořil. Pohled na obrovskou horu blankytně modrého ledu nás opravdu ohromil. Podle značení jsme mohli pozorovat, jak pokračuje rozpuštění. Pokračovali jsme dál podél proudu královny norských řek Namsen, divokých vodopádů Lasksfosen až k Bráně severu, která vyznačuje hranici severního Norska.

10. den - Začali jsme prohlidkou města Trondheim a jeho nádherné katedrály Nidaros, ve které byla zrovna svatba s krásnou nevěstou. Prošli jsme se po historickych mostech, pozdravili krále Olafa, chvilku jsme bloudili v historických uličkách. Historii vystřídá příroda, údolí padajících vodopádů, vyhlídku View-point Snohetta na pohoří Tverrfjellet a prohlídku Národního parku Dovre-Sunndalsfjella. Trolí stěna je opravdu monument, člověk úplně ztratí sebevědomí pána tvorstva. Je jednou z nejvyšších skalnich stěn Evropy.

Lenka Zapletalová

Poslat nový komentář