Odešlo další velké srdce. Zemřela Renata Čekalová

Odešlo další velké srdce. Zemřela Renata Čekalová
Foto archiv ber

Před 28 lety v Prostějově vzniklo v té době ojedinělé zařízení pro děti s více vadami – denní stacionář LIPKA. U jeho zrodu stála Renata Čekalová, která měla zkušenosti ze školství a v devadesátých letech poznala těžkou situaci rodičů se zdravotně postiženými dětmi. Žena, která zasvětila život pomoci druhým, zemřela v úterý dne 13. dubna po dlouhém boji se zákeřnou chorobou.

Odešel nenahraditelný člověk. Tak to vnímá předsedkyně Občanského sdružení Pomocná ruka Miluše Hovorková: „Paní magistru jsem znala skoro 30 let, od chvíle, kdy do speciální školy, která tenkrát sídlila ve Vrahovicích, nastoupil můj handicapovaný syn. Pak se z nás staly kolegyně v sociální oblasti, kdy mi poskytla řadu cenných rad. Byla to úžasná žena, která pro zdravotně postižené děti a mládež udělala vše. Nenahraditelný člověk, velká osobnost Prostějova. Můj syn pláče a s ním mnoho dalších, kterým zasvětila život. Lipka bez ní už nikdy nebude úplná.“      

„S paní Renatou Čekalovou jsme spolupracovaly řadu let. Zakladatelka Lipky toho pro handicapované udělala moc a svou práci brala jako poslání. Její odchod vnímám jako velkou ztrátu,“ uvedla náměstkyně Alena Rašková.

„Paní Čekalová, stejně jako nedávno zesnulá paní Květa Šťastná, byly úžasné dámy, které pro společnost vykonaly mnoho práce a přinesly spoustu dobrého. Budu na ně vzpomínat jako na dvě skvělé osobnosti s velkým srdcem,“ přidala vzpomínku druhá náměstkyně Milada Sokolová.

Renatě Čekalové se podařilo vybudovat unikátní zařízení, kde potřebnou péči poskytuje tvůrčí tým profesionálních i dobrovolných pracovníků. Denní stacionář s vlastní fyzioterapií, klinickou logopedií, ale třeba i s tréninkovým bytem a terapeutickými dílnami dlouhodobě využívá přes 80 uživatelů. Kvalitou, komplexností poskytovaných služeb, materiálním i personálním zázemím se zařízení LIPKY řadí mezi nejlepší svého druhu v naší republice.

Čest její památce. (ber)

Poslat nový komentář