Vláda zvedla minimální mzdu

Vláda zvedla minimální mzdu
ilustrační foto

 

Vláda zvýšila minimální mzdu v České republice z 8 500 korun na 9 200 korun měsíčně. Nejnižší hodinová mzda se zvýší na 55 korun.  Ke změně dojde od ledna 2015, i přes nesouhlas některých zaměstnavatelů. Ti, kdo za minimální mzdu pracují, přídavek vítají. 

„Minimální mzda je v naší zemi velmi nízká a lidem, kteří za ni pracují, neumožňuje důstojnou existenci. Dlouhodobě zastávám názor, že minimální mzdu je nutné postupně zvyšovat tak, aby plnila motivační roli v porovnání s příjmem získávaným ze sociálních dávek,“ sdělil iDNES.cz premiér Sobotka. Počítá navíc s tím, že minimální mzda má růst i v příštích letech.

Podle zástupců českých zaměstnavatelů může zvyšování minimální mzdy mít negativní dopad na firmy. „Řada odvětví a oborů české ekonomiky s tím nesouhlasí. Kožedělný, textilní, dřevařský průmysl prostě na to momentálně nemají,“ řekl při nedávném jednání vlády s odbory a zástupci zaměstnavatelů prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, majitel prostějovské firmy FTL. "Pracuji za minimální mzdu už sedm let, protože můj zdravotní stav je jak na houpačce. Ale než bych se doprošovala o příspěvky na socce, radši budu pracovat i za tuhle almužnu. Dobrých sedm stovek," sdělila PvNovinkám sedmapadesátiletá Zdena H., která pracuje jako prodavačka v jedné z maloobchodních prostějovských prodejen. 

V Česku se naposledy minimální mzda zvyšovala loni. V sousedním Polsku je minimální mzda v přepočtu skoro 11 tisíc korun, v Německu bude od příštího roku téměř 40 tisíc měsíčně. (ber)

 

Komentáře

INTELIGENTNĚJŠÍ BY BYLO SNÍŽIT DAŇ Z PŘÍJMU!!! CO TO JE ZA KRAVINU ABYCH ZE 16000 HRUBÝHO DOSTAL 12700?! NEČEKANĚ TO CO "VLÁDA" (kterou mezi námi stejně jako lídry už nikdo nerespektuje) NA MINIMÁLCE PŘIDÁ, TO SI VEZME ZPÁTKY NA DANI, TAKŽE DĚKUJU ŽE V ÚNORU NEDOSTANU 12.7K ALE 12K!!! A TI CO DĚLALY ZA MINIMÁLKU 8.5K A TEĎ BUDOU DĚLAT ZA 9.2K SI TAKY MOC NEPOLEPŠIJOU, AKORÁT SYMPATICKEJ ZPŮSOB JAK NECHAT KRACHNOUT MENŠÍ PODNIKATELE A TÍM......................................počkejte si.................................. PŘISPĚT K NEZAMĚSTNANOSTI ČR!!!!!!A celkově zrušit podporu v nezaměstnanosti! Míst je všude dost, a kdo chce si práci najde... Vyšel jsem ze školy a na druhej den jsem byl v práci, tam jsem zkončil a za týden jsem nastupoval jinam, kde jsem po pár letech taky skončil a týden na to jsem zase makal. Na za*rdaným pracáku jsem nikdy být nemusel, prácu jsem si vybral sám v oboru kterej mě baví a na pozici která se my "vyplatí".

Poslat nový komentář