Porodné až 17 tisíc, novomanželům 300 tisíc a vyšší dávky

Porodné až 17 tisíc, novomanželům 300 tisíc a vyšší dávky
ilustrační foto znak MPSV

S růstem rodičovské na 250 tisíc korun, zdvojnásobením přídavků i porodným na každé dítě počítá koncepce ministerstva práce a sociálních věcí. Vypracovalo ji ve spolupráci s odbornou komisí, v níž jsou sociologové, demografové či ekonomové. Měla by řešit i půjčky novomanželům, podporu sdílených pracovních míst a umělé oplodnění.

Mateřské příspěvky by se měly zvýšit ze 70 na 75 procent redukovaného denního vyměřovacího základu. Započítá se vyšší část příjmu mezi redukčními hranicemi z 60 na 80 procent a z 30 na 50 procent.

Porodné by měli rodiče dostávat za každé narozené dítě. Za prvního potomka získají 17 tisíc korun, za druhého 15 tisíc korun a za další děti po 13 tisíc korunách.

Jedna z nejdůležitějších změn se chystá v oblasti rodičovské dovolené. Stát rodičům přispěje místo 220 tisíc korun 250 tisíci. Rodičovské dávky by se navíc měly rychleji čerpat. Návrh je již ve Sněmovně.

Na zapojení mužů do péče o děti cílí také týdenní placená otcovská dovolená po narození dítěte. Návrh je již ve Sněmovně. Pokud otec v péči o potomka na čtvrt roku vystřídá matku, měl by dostat tři měsíce rodičovské navíc s dávkou z nemocenského pojištění.

Změn se dočkají také přídavky na děti. Z nynějších 500, 610 a 700 korun se podle věku zvýší na 1000, 1200 a 1500 korun. Dojde také k rozšíření okruhu příjemců. Místo příjmu do 2,4násobku životního minima se budou přídavky týkat rodin s příjmem do 3,5násobku životního minima.

V případě umělého oplodnění se prodlouží doba, po kterou je zákrok hrazen ze zdravotního pojištění – z nynějšího maximálního věku 38 let na 43 let. Nově by měly být hrazené čtyři cykly se čtyřmi pokusy. Ke změnám také dojde ve věci souhlasů partnerů. Svobodné ženy k umělému oplodnění souhlas partnera potřebovat nebudou, vdané ženy budou před umělým oplodněním povinně dokládat souhlas manžela.

Místo daňové slevy na manžela či manželku by rodičům měla být navýšena daňová sleva na dítě. Mělo by dojít také k zavedení nové daňové slevy pro pečující či navýšení rodičovského příspěvku. (Zdroj MPSV)

 

Komentáře

Tak mě by to jako studentce VŠ vyhovovalo... 700 Kč přídavek na studenta je skoro nic :)

A kdo na tom bude zas nejlíp????No přece naši spoluobčané ROMOVE.!!!!!!!!

Už dnes je mnoho rodin,kde hlavním příjmem jsou co nejvyšší počet dětí.Berou veškeré sociální dávky.Znám je ze svého okolí.Jak k tomu přijdou lidi,co jsou nemocní,ale pracují a děti mít nemůžou k vůli zdravotním problémum?Jsou třeba po chemoterapii,ozařování,čím mají zaručenou neplodnost a ještě jsou finančně trestání a znevýhodnění?

Na nadměrnou porodnost je potřeba zavést daň.Pokud někdo záměrně kvůli sociálním dávkám děti vyrábí,obtěžuje ostatní tím,že stát pak díky tomu zvyšuje daně a poplatky ostatním,tak daň za nadměrnou porodnost a množení-nad 3 děti-což je dnes luxus!!!! je potřeba tuto daň stanovit.Když nekontroluješ svoje pohlaví a máš na vysokou porodnost,tak si to také budeš daňově živit a platit za to daň.

Poslat nový komentář