Dnes se narodil Michal, Martin a Jiří

Dnes se narodil Michal, Martin a Jiří
ilustrační foto youtube

Právě dnes spatřili světlo světa tři muži, kteří ovlivnili dění v České republice. Ti první dva tak učinili na poli kulturním, v případě toho třetího se přeme dodnes, jak to s ním vlastně je.

11. ledna 1947 se narodil Michal Tučný, nekorunovaný král české country. Prošel řadou kapel, přes Rangers, Greenhorns, Fešáky až po Tučňáky. Když 10. března 1995 zemřel na rakovinu jater, poslední místo odpočinku našel na Hoštickém hřbitově, kde má žulový pomník z dílny sochaře Michala Gabriela, ve tvaru velkého kovbojského klobouku, na kterém hoří svíčky. V Hošticích je na jeho počest pojmenována náves. Každoročně se v Hošticích koná country festival Stodola Michala Tučného. V roce 2002 byl posmrtně uveden do Síně slávy české Akademie populární hudby.

V roce 1951 spatřil světlo světa Martin Štěpánek, herec, dabér, režisér a politik. Jeho otcem byl neméně známý herec Zdeněk Štěpánek. Maturoval roku 1965, poté studoval herectví na DAMU. Účinkoval v Národním divadle v Praze, v Činoherním klubu v Praze a v letech 1977 – 1981 v Divadle na Vinohradech[1] v Praze. Roku 1981 emigroval do Rakouska, odkud se po dvou letech přestěhoval do Německa, kde působil v mnichovské redakci rádia Svobodná Evropa. Zpět do vlasti se vrátil roku 1994. Pro Svobodnou Evropu pracoval až do roku 2002, kdy byla zrušena česká sekce tohoto rádia. Byl vlastním bratrem herce Petra Štěpánka a po otci i nevlastním bratrem herečky Jany Štěpánkové. V podvečer 16. září 2010 spáchal ve svém bytě v Praze sebevraždu zastřelením. Pochován je na mělnickém hřbitově Na Ráji. Pamatovat si ho můžeme třeba ze seriálu Hříšní lidé města pražského, Tajemství proutěného košíku a Třicet případů majora Zemana.

O deset let později se narodil snad nejznámější současný český, dnes už ex vězeň, Jiří Kájínek. V roce 1998 byl odsouzen za dvojnásobnou nájemnou vraždu a jeden pokus vraždy k doživotnímu trestu odnětí svobody. Z vězení se mu podařilo několikrát uprchnout. Jeho případ se stal všeobecně známým, byl podle něho natočen film Kajínek a probíhala veřejná diskuse, zda byl odsouzen právem. Dne 23. května 2017 mu prezident republiky Miloš Zeman udělil milost, a Jirka si od té doby užívá přízeň veřejnosti a médií. (ber) 

 

 

 

 

Poslat nový komentář