Končí vám letos platnost občanky? Vyměňte ji, nebo budete hodně platit

Končí vám letos platnost občanky? Vyměňte ji, nebo budete hodně platit
ilustrační foto MV ČR

U asi 610 tisíc občanských průkazů končí letos platnost. Pokuty za propadlý doklad vám mohou ukousnout pěkný kus z domácí kasy.

"Přestupku se dopustí ten, kdo nepožádá o vydání nového občanského průkazu ve lhůtě do 15 dnů ode dne, ve kterém došlo ke skončení platnosti jeho dosavadního občanského průkazu z důvodu uplynutí doby v něm uvedené, ohlášení jeho ztráty, odcizení, zničení nebo nebezpečí zneužití, nabytí právní moci rozhodnutí o zrušení údaje o místě trvalého pobytu anebo nabytí právní moci rozhodnutí o skončení platnosti občanského průkazu," uvádí ministerstvo vnitra. Za přestupky podle § 65 zákona o občanských průkazech může být udělena pokuta od 10 do 15 tisíc korun.

Platnost občanského průkazu může skončit nejen uplynutím doby v něm uvedené, ale také dalšími způsoby, jako je ohlášení ztráty, odcizení, zničení nebo nebezpečí zneužití, pozbytím státního občanství ČR, převzetím nové občanky nebo třeba odevzdáním nalezeného občanského průkazu. Dále pak může skončit uplynutím 45 dnů ode dne ohlášení změny místa trvalého pobytu, nabytí právní moci rozhodnutí o změně jména či příjmení, nabytí právní moci rozhodnutí o změně rodného čísla, změny pohlaví, změny rodinného stavu, pokud je v občance uvedený.

O občanku si můžete požádat u kteréhokoli obecního úřadu s rozšířenou působností (ORP). Pokud ji chcete mít ve zkrácené lhůtě, můžete kromě výše zmíněných míst podat žádost i na ministerstvu vnitra. (ber)

Poslat nový komentář