Ředitelka základní školy končí, aneb když je práce koníčkem

Ředitelka základní školy končí, aneb když je práce koníčkem
ilustrační foto

Základní škola ve Vrahovicích se pomalu loučí se svou ředitelkou. Vlasta Ambrožová míří do zaslouženého důchodu. Tragická událost v rodině, kdy přišla o svého čtyři a třicetiletého syna Davida, její rozhodnutí odejít jen posílila. Magistrát teď hledá náhradu.

Oblíbená ředitelka, která ve školství působí už osm a třicet let odchází do důchodu. Zůstává po ní obrovský kus práce. Všichni, kteří ji znají dobře vědí o co škola, jejím odchodem, přichází. Celoživotní náplň ale Vlasta Amrožová neopouští zcela.  

„Tři roky už přesluhuji. Tragická událost v naší rodině, kdy mi zemřel syn, k rozhodnutí jen přispěla. Tuto práci jsem chtěla dělat celý život. Už jako malá holka jsem věděla, že budu učitelka. Při studiu jsem chodívala na zástupy do školek a práce mě bavila a dodnes velice baví. Mám strašně ráda práci s dětmi,“ nastínila s pohnutím ředitelka Ambrožová.

Školství věšíte zcela na hřebík nebo se budete částečně vracet?

Zapomenout se nedá, to ani nejde po tolika letech. Chtěla bych si nechat alespoň maličký částečný úvazek.

Máte nějakou radu pro svého nástupce?

Nový ředitel či ředitelka bude přicházet do velice příjemného a hezkého prostředí. Máme tady novou budovu školy, skvěle vybavenou. Kolektivu se také nedá nic vytknout. Přála bych mu, aby navázal na to dobré, co se podařilo.

Každá škola se potřebuje dál rozvíjet a to i ta nejlepší. Doporučíte směr, kterým je třeba dál jít?

Ano, mám tip. Získali jsme ocenění „Zdravá škola“, který se opírá o určité zásady. Jde o pohodu prostředí, pohodu při výuce, v mezilidských vztazích. To je velice důležité pro chod školy.  Když spolu dobře vychází dospělí, tak se práce daří. Děti vidí v učitelích vzor a sledují, jak se jejich okolí chová. Pokud mají dobrý příklad, je to na dobré cestě, aby z nich vyrostli dobří lidé. Touto cestou by můj nástupce měl jít dál.  

Nebude vám chybět adrenalin s touto prací spojený?

Tato práce přináší spoustu starostí a nervů. Školou žijete na sto procent a konec pracovní doby neřešíte. Není to ani chvilka klidu. Kdo má tuto práci rád i takové vypětí prostě zvládne. No a jak jsem už řekla, neodcházím úplně, tedy adrenalin opět potkám.

Děkuji za rozhovor a přeji jen to dobré.

Magistrát vyhlásil výběrové řízení na pozici ředitele či ředitelky školy. Do soutěže se přihlásilo šest zájemců.  K osobnímu pohovoru přijdou 14. srpna a 27. srpna by už mělo být jasné, kdo se ujme vedení základní školy ve Vrahovicích. (kaa)

Ilustrační foto: archiv

Poslat nový komentář