Další dva městské byty si zrekonstruují sami nájemci

Další dva městské byty si zrekonstruují sami nájemci
ilustrační foto internet

 

Město získalo další dva zájemce o pronájem bytů spojených s opravou vlastním nákladem. Jedná se o dvě dvoupokojové bytové jednotky v Palackého ulici 2. Z devíti městských bytů, které Prostějov opakovaně nabízí nájemcům k rekonstrukci, tak budou opraveny tři. Magistrát výměnou za rekonstrukci nabízí možnost „odbydlet“ si náklady.

Oba byty v domě z roku 1880 v Palackého ulici číslo 2 vyžadují generální opravy ve výši přibližně 400 tisíc korun. „Jsou nutné rekonstrukce rozvodu energií, vody, kanalizace, podlah, oken a dveří, zařízení vytápění, nového sociálního zařízení a kuchyně. V případě jednoho bytu bude činit doba kompenzace 68 měsíců, ve druhém pak 92 měsíců,“ uvedl první náměstek primátora Jiří Pospíšil.

Pro město je to nepochybně výhodná transakce, nemusí investovat do rekonstrukce bytů, které jsou ve špatném technickém stavu a naopak vlastní majetek touto formou zhodnotí. Pro nájemce už to tak růžová situace není. Veškeré práce musí provést firmy, protože stavebník je musí vyúčtovat formou faktur. Kutilové, kteří by leccos zvládli vlastními silami, tedy mají smůlu. Také s uznáním nákladů je to trochu jinak, město jich totiž uzná jen 90 procent. V nájemní smlouvě pak i nadále zůstane klauzule o pronájmu na dobu určitou, což je jeden rok. Navíc do všech oprav těchto bytů, které jsou v městské památkové zóně, zasahují památkáři, tvrdě hájící zachování původního rázu. Ještě v srpnu tvrdil Jiří Pospíšil, že město bude kvůli nezájmu muset uvažovat i o odprodeji všech devíti bytů. Do té doby se totiž přihlásil jediný zájemce, který si opravil byt v domě na Pernštýnském náměstí. Domovní správa náklady vyčíslila na 400 tisíc korun, za něž si odbydlí 52 měsíců. (ber)

Poslat nový komentář