Ptačí hodinka se blíží. Zapojte se!

Ptačí hodinka se blíží. Zapojte se!
Ilustrační foto plastia.eu

Od ledna 2019 probíhá pod hlavičkou České společnosti ornitologické (ČSO) každoroční sčítání ptáků (nejen) na krmítkách. Program nazvaný Ptačí hodinka je určený všem zájemcům o přírodu a ptačí dění v jejich okolí. Ačkoli se jedná o vědecký výzkum, zúčastnit se může úplně každý bez předchozích zkušeností. Ve vyhlášeném termínu, který je tentokrát od 6. do 8. ledna se sčítá se po dobu jedné hodiny (60 minut). Výběr přesného času v tomto rozmezí záleží pouze na pozorovateli.

Sčítat můžete kdekoli – na zahradě, na balkoně, v parku, u lesa atd. Vyberte si takové místo, na kterém rádi strávíte hodinu pozorováním ptáků. Nejlepší je z tepla domova sledovat krmítko pravidelně zásobené kvalitní a rozmanitou stravou. Ptáci si zvyknou jej navštěvovat a vy budete mít pestrou podívanou.

Po dobu sčítání zůstáváte na vybraném místě – nesčítáte na procházce. Při procházce byste totiž výrazně zvětšili území, na kterém sčítáte a zkreslili tím výsledky. Navíc během pohybu krajinou mnohdy zaznamenáte jiné druhy, než když stojíte dlouho na jednom místě, což by opět ovlivnilo výsledek.

„Bereme v úvahu všechny ptáky, které během své hodiny spatříme – není důležité, zda přímo přistáli na krmítku nebo jen prolétli kolem. Pro správné vědecké výsledky je podstatné, abychom žádného ptáka nezapočítali dvakrát. Proto pro každý druh zaznamenáváme nejvyšší prokazatelný počet jedinců, který se objevil v našem zorném poli. Za každý druh hlásíme jen jedno číslo – počty samců, samic či mláďat nerozlišujeme,“ uvedla za ornitology Dita Hořáková. Více zjistíte na webu https://ptacihodinka.birdlife.cz/#/.

Cíle Ptačí hodinky jsou dlouhodobě sledovat zimování ptáků v Česku a zjistit, co jejich výskyt a chování ovlivňuje, zapojit širokou veřejnost do jednoduchého vědeckého výzkumu – zimního sčítání ptáků na krmítkách a také budování vztahu k ptákům, potažmo přírodě skrze vlastní zkušenost.

Podobně sčítají ptáky stovky tisíc lidí v USA, Velké Británii, Irsku, Nizozemsku a v dalších zemích. „S kolegy z Bavorka, Rakouska a Švýcarska při sčítání úzce spolupracujeme, díky čemuž můžeme porovnávat výsledky i přeshraničně,“ doplnila Hořáková. (ber)

Poslat nový komentář