Aktualizujeme: Kde policisté mohou a nemohou stát. Odpovídá Policie ČR

Aktualizujeme: Kde policisté mohou a nemohou stát. Odpovídá Policie ČR
Foto PČR

Včera PvNovinky informovaly o dotazu jednoho z čtenářů. Tomu se nelíbil postup hlídky Policie ČR, která prováděla měření v Konečné ulici. K celé situaci a k fotografii, kterou přiložil, se vyjádřila mluvčí Policie ČR Olomouckého kraje Irena Urbánková. Policisté nechybovali.

"Nejedná se o přestupkové jednání, vozidlo nestálo na zastávce a tudíž nebyl důvod k použití výstražného zařízení. Vozidlo zastavilo (nebo stálo) ve vzdálenosti 30,6 m před označníkem zastávky. Zda policisté prováděli měření rychlosti či jinou kontrolní činnost (např. kontrola  na záznamová zařízení – telefony, pásy aj.) není z fotografie patrné. Měření je ale nepravděpodobné, v tomto úseku řidiči nepřekračují nejvyšší dovolenou rychlost," uvedla Urbánková, která dodala fotografie přímo z "místa činu".

Mluvčí podala i podrobnější vysvětlení, které se opírá o zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, o zákazu zastavení a stání.´"Řidič nesmí zastavit a stát : u zastávky tramvaje, autobusu nebo trolejbusu bez nástupního ostrůvku v úseku, který začíná dopravní značkou "Zastávka autobusu", "Zastávka tramvaje" nebo "Zastávka trolejbusu" a končí ve vzdálenosti 5 m za označníkem zastávky, a tam, kde taková dopravní značka není, ve vzdálenosti kratší než 30 m před a 5 m za označníkem zastávky; je-li prostor zastávky vyznačen vodorovnou dopravní značkou "Zastávka autobusu nebo trolejbusu" nebo "Zastávka tramvaje", platí tento zákaz jen pro vyznačený prostor," citovala paragraf 37 zákona.  (ber)

Komentáře

Může policie stát na ostrůvku pro autobus a stopovat auta bez majáku???

Může policie stát na ostrůvku pro autobus a stopovat auta bez majáku???

Pán dostal pokutu? :-D

Poslat nový komentář