Radim Fiala je členem nové strany. Tříčlenné

Radim Fiala je členem nové strany. Tříčlenné
ilustrační foto

 

Dnes nezařazený poslanec Tomio Okamura měl v hnutí Úsvit devět členů, i tak ho jeho bývalí kolegové dokázali vyřadit ze hry. Jeho nové hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) zřejmě kvůli tomu nebude mít kromě něj, poslance Radima Fialy a Jaroslava Staníka žádného člena. Alespoň po dobu dvou let.

Toto ustanovení v sobě skrývají stanovy hnutí, které jsou veřejně k dispozici na webu hnutí. „Dalšími podmínkami vzniku členství jsou uplynutí nejméně dvouleté čekatelské lhůty, po kterou je čekatel registrován v pozici čekatele v registru čekatelů,“ píše se ve stanovách. V odůvodněných případech může předsednictvo tuto lhůtu zkrátit.  Vypadá to tedy, že hnutí bude mít nějaké členy až v roce 2017, tedy nedlouho před dalšími sněmovními volbami.

Čekatel nemá na rozdíl od člena podle stanov žádná práva, pouze povinnosti platit členské příspěvky, řídit se stanovami a předpisy hnutí a prosazovat jeho volební program.

Okamura, Fiala a Staník budou mít po dobu dvou let úplnou kontrolu nad financemi nového hnutí: podle stanov odpovídá předsednictvo za majetek hnutí a hospodařením je pověřený jen předseda. (Zdroj ČTK)

Poslat nový komentář