Šachová bitva trvala až do úplného konce

Šachová bitva trvala až do úplného konce
ilustrační foto

Druhý turnaj 7. ročníku Prostějovské žákovské ligy v šachu se odehrál 13.12.2017 na ZŠ Jana Železného v Prostějově.  Zúčastnilo se ho dvaadvacet hráčů, z toho čtyři děvčata, což je rozhodně pozitivní zpráva do budoucna. 

Velkým favoritem turnaje byl v dané konkurenci určitě Martin Londin, ten ale ve třetím kole narazil na velmi dobře hrajícího Dana Měchuru, který i ve druhém turnaji potvrdil, že jeho výkon z úvodního turnaje rozhodně nebyl náhodný a opět podal skvělý výkon. Ani on, ani ostatní tentokrát ovšem nestačili na rozjetého Ondru Šustra, který se po zaváhání Martina Londina chopil příležitosti a dovolil jedinou remízu Jirkovi Blumovi. V závěrečném kole, kde zdaleka neměl nikdo z prvních šesti hráčů nic jistého, nakonec Ondra zdolal Dana Měchuru a stal se tak poprvé vítězem turnaje PŽL. Martin Londin nakonec obsadil druhé místo, když v závěrečném kole porazil Jirku Blumu. Ten tím pádem se ztrátou 1,5 bodu skončil až čtvrtý, když se přes něho nenápadně v zadních pozicích získanými 4 body na třetí místo protáhl Lukáš Chapčák, pro něhož to byl také nejlepší výsledek v historii turnaje.

Mezi děvčaty obhájila prvenství Zuzka Wlasáková, což by možná nebylo zas takové překvapení, protože mezi zúčastněnými děvčaty má Zuzka asi nejvíc zkušeností. Pořádný rozruch ale způsobila ve třetím kole, kdy porazila překvapení uplynulého ročníku Petra Novotného ze ZŠ Melantrichova, čímž se rázem se 2 body po třech kolech dostala do elitní skupiny na třetí šachovnici s Martinem Londinem. Tam se sice už překvapení nekonalo, ale i tak 2 poctivě uhrané body ji rázem katapultovaly z posledních příček, které pravidelně obsazovala ještě loni, do středu startovního pole. Třinácté místo je rozhodně hezký výsledek. Jen tak dál Zuzko!

Smolný turnaj tentokrát zažil Jirka Mikulka ze ZŠ Vrbátky. Při neúčasti Standy Nováka byl právě on největším želízkem v ohni ZŠ Vrbátky na solidní umístění. Nepovedl se už začátek, kdy uhrál jen remízu s Matyášem Vysloužilem ze stejné školy. To by ještě nebyla tragédie. Pak ovšem přišla studená sprcha v podobě dvou porážek nejprve s Petrem Novotným a následně s Vojtou Mezlem (oba ZŠ Melantrichova) a bylo po nadějích. Ani dva povinně získané body v závěrečných kolech už nestačily na víc, než na 12. místo. Příští turnaj se snad už vydaří lépe.

Závěrem mi ještě dovolte připojit omluvu sourozencům Czopnikovým, kteří se dostavili těsně po zahájení turnaje a již do něho nebyli připuštěni. Je pravdou, že 1. kolo bylo díky souběhu několika okolností způsobených jednak změnou hrací místnosti a provozem na škole v době konání třídních schůzek zahájeno cca o 15 minut dříve, než bylo prezentováno, k čemuž nás vedl i fakt, že všichni hráči přihlášení do soutěže již byli na místě a další jsme tedy neočekávali. Přesto se situace dala řešit přístupnější formou, za což se spolu s panem Meisselem, jako vedoucí turnaje, omlouváme. Budiž to napříště poučením pro všechny zúčastněné.

Odkaz na foto: https://www.zonerama.com/zbynekkracik/Album/3961167   (Zbyněk Kracík)

Poslat nový komentář