Šachisté mají za sebou další turnaj

Šachisté mají za sebou další turnaj
Foto turnaj

Třetí turnaj 7. ročníku Prostějovské žákovské ligy v šachu proběhl v prostorách ZŠ Jana Železného v Prostějově.

„Soutěže se tentokrát zúčastnil i další z favoritů, Jakub Urban. Tentokrát jsme se museli obejít bez účasti Lukáše Chapčáka a Dana Měchury, kteří měli minule zásadní podíl na promíchání pořadí,“ uvedl ředitel turnaje Zbyněk Kracík. Začátek turnaje se podle jeho vyjádření nepovedl Jirkovi Blumovi, který prohrál hned dva úvodní zápasy s hráči, kteří by měli být ještě stále o třídu za ním.

„Ztráta dvou bodů v pětikolovém turnaji je příliš a mezi špičku turnaje se Jirka už neměl jak vrátit i přes zisk spíše povinných tří bodů v druhé části turnaje a musel se spokojit s osmým pořadím. Boj o pořadí tak zůstal na vítězi posledního turnaje Onřeji Šustrovi a Marku Moudrém ze ZŠ Jana Železného a také Standovi Novákovi s Jirkou Mikulkou z Vrbátek. Ondra si opět vůbec nevedl špatně, ale ve třetím kole tentokrát s Martinem Londinem prohrál a vzápětí i s Markem Moudrým. Tím se cesta k dobrému výsledku otevřela právě Markovi. Ten ve 4. kole byl spolu s Martinem Londinem jediným neporaženým hráčem a právě tito dva se v posledním kole utkali o vítězství. Bohužel tady Marek selhal a utkání velmi rychle vypustil a prohrál. Přitom stačila remíza na druhé místo. Druhé místo tak připadlo podle předpokladů Jakubu Urbanovi, který prohrál jen s Martinem a třetí místo se štěstím nakonec obhájil Jirka Mikulka z Vrbátek, když v posledním kole měl prohranou partii se Šimonem Czopnikem, ale Šimon si partii pokazil naprosto zbytečným zbrklým tahem. Tato školácká chyba ho bohužel připravila o umístění v první pětce. Přitom ostatní partie s výjimkou 3. kola s Jakubem Urbanem nezahrál úplně špatně. S Jakubem přitom naprosto zbytečně partii vypustil a rychle prohrál, což je škoda,“ popsal průběh soutěže Kracík.

Bodovala ovšem i děvčata. Opět zvítězila se dvěma uhranými body Zuzka Wlasáková, která tak už ve druhém turnaji potvrdila, že poslední příčky jsou již minulostí a usazuje se již blízko středu tabulky. Na druhém místě o půl bodu méně skončila Ester Czopniková a s jedním bodem na 3. místě Natálka Valkovičová.

Celkově se na první příčce s 10,5 body po třech turnajích usadil Ondra Šustr. Stejný počet bodů má na druhém místě Jirka Mikulka a třetí místo po třech turnajích drží Jirka Bluma s půlbodovou ztrátou. Za nimi jsou Martin Londin a Kuba Urban s 9, resp. 8,5 body. Ti mají o turnaj méně, takže udržet pozice pro současnou špičku rozhodně nebude jednoduché, až se všem odečtou dva nejhorší výsledky a zůstanou pouze čtyři započítané turnaje. Další krok k rozuzlení situace bude ve 4. turnaji seriálu 7.2.2018.

fotogalerie: https://www.zonerama.com/zbynekkracik/Album/4041098 ( Zdroj ředitel turnaje: Zbyněk Kracík)

 

Poslat nový komentář