Slavnostní otevření první olomoucké semínkovny právě dnes!

Slavnostní otevření první olomoucké semínkovny právě dnes!
ilustrační foto

Prvního března v 16 hodin se v  Botanické zahradě Univerzity Palackého slavnostně otevře vůbec první olomoucká semínkovna. Bude ji provozovat Český svaz ochránců přírody Arion, ve spolupráci s univerzitní botanickou zahradou a celonárodní iniciativou Semínkovna, která zaštiťuje a koordinuje provoz již několika desítek podobných zařízení po celé České republice. Semínkovna bude umístěna právě v univerzitní botanické zahradě a bude volně přístupná každý všední den.

Co je semínkovna?

Je to místo, kde mezi sebou mohou lidé svobodně sdílet semena užitkových či okrasných rostlin. Jedni mohou mít semínka nazbyt a rádi by je někomu darovali, druzí zase nějaká shání. Semínkovna je tu proto, aby jejich přání splnila. Myšlenka projektu vznikla v roce 2013 ve Francii a rychle se rozšířila i do jiných zemí včetně České republiky. Posláním ale není jenom umožnit sdílení semínek, její smysl je hlubší. Semínkovna může uchovávat genetickou diverzitu našich kulturních plodin a podporovat tradiční semenaření a samozásobitelství, čímž snižuje naši závislost na obchodních řetězcích a nadnárodních semenářských společnostech. Ty skrze obchod se semeny nepozorovaně ovlivňují zemědělství na celém světě. V neposlední řadě pak můžeme v semínkovně také získat semena plodin, které bychom jinak nikdy neokusili, a poznat tak něco zcela nového. Olomoucká semínkovna bude mít oproti těm ostatním ještě jednu specialitu – jelikož bude poměrně velká a bude se nacházet ve venkovním prostředí botanické zahrady, bude ji možné využít i ke sdílení různých hlíz, cibulek, a dokonce i přebytečných předpěstovaných sazenic.

Kdy a kde začne olomoucká semínkovna fungovat?

Slavnostní otevření první olomoucké semínkovny proběhne ve středu 1. března 2017 od 16:00 v Botanické zahradě Univerzity Palackého v Olomouci (adresa U botanické Zahrady 920, 779 00 Olomouc). Může přijít každý, koho problematika zajímá, semínkovna ihned zahájí svůj provoz, takže bude možné už během akce nějaká semínka a sazeničky darovat či získat. (red)

Poslat nový komentář