Školky nesmí nutit děti spát

Školky nesmí nutit děti spát
ilustrační foto internet

 

"Nechci, aby moje dítě nutili ve školce po obědě spát. Co s tím mohu udělat?" S touto otázkou se obrátila na ombudsmana v minulých dnech jedna nespokojená maminka. Podle jeho zástupce Stanislava Křečka je nucení dětí ke spánku nepřípustné. 

Podle Křečka školky mají respektovat individuální potřeby dětí a místo spánku nabízet jiné klidové aktivity. Pokud děti ke spánku po obědě nutí, mohou si rodiče stěžovat na České školní inspekci. Ta vedení mateřské školky o celé věci poučí. "Učitelé jsou povinni se řídit tzv. Rámcovým vzdělávacím programem pro předškolní vzdělávání, který je všem dostupný na internetových stránkách www.rvp.cz.," upozornil maminku Křeček.

PvNovinky se zeptaly několika rodičů dětí předškolního věku, jaký mají na tento problém názor. Většina se naprosto shodla.

"Kubík je zvyklý od malinka na určitý řád, po obědě chodil spát, i když jsem byla na mateřské. Upřímně, ty dvě hodinky pro mne znamenaly čas, kdy jsem mohla v domácnosti udělat spoustu věcí, které s ním prostě nešly," konstatovala Denisa K. Stejný názor má i Alena S.: "Po obědě jsme chodily spát, co by dítka i my se sestrou. Obě moje děti spí po obědě i o víkendech." Jana L. rovněž potvrzuje, že spánek po obědě je pro dceru Denisu naprosto normální. "Jsou jí čtyři a když o víkendu nejde spát po obědě, usne únavou třeba v šest večer. Jenže pak se vzbudí ráno v pět a to je docela náročné."

S odpoledním spaním nemají problém ani oslovené pedagožky. "Někdy se samozřejmě stane, že některému dítěti se spát nechce. Snažíme se ale, aby nerušilo ostatní," popsala PvNovinkám učitelka Alena. "Upřímně řečeno, učím v mateřské škole už pětadvacet let  a ještě jsem se s takovým problémem ze strany rodičů nesetkala, " nechala se slyšet další z učitelek.

A co vy, milí rodiče dítek školkou povinných. Jaké jsou vaše zkušenosti? (ber)

 

Komentáře

Zajímalo by mě, jestli ta pipka půjde k ombudsmanovi i s problémem, že ten její miláček nechce chodit do školy....

Poslat nový komentář