Prostějovsko trápí smog. Dosáhl stupně pět!

Prostějovsko trápí smog. Dosáhl stupně pět!
ilustrační foto archiv PvNovinky.cz

Na mlhy a smogový opar, který v posledních dnech zahalil Prostějovsko, jsme si již zvykli. V neděli jsme na tom ale byli s čistotou ovzduší tak, že meteorologové vyhlásili smogovou situaci.

Automatická stanice v Tylově ulici zaznamenala v neděli dvojnásobnou hodnotu prachu ve vzduchu, než je povolený imisní limit. Místo povolených 50 naměřila 99 mikrogramů prachu na metr krychlový. Hodnoty tak dosáhly pátého stupně ze šesti.

Situace se zlepšila v pondělí ráno, kdy stanice naměřila hodnotu 53 mikrogramů a je na stupni 3, který meteorologové označují jako uspokojivý.
Situaci můžete sledovat na http://portal.chmi.cz/files/portal/docs/uoco/web_generator/actual_hour_d.... (ber)

Komentáře

Bydlí špičky místní politiky vůbec v Prostějově? O jistém radním víme, že dojíždí z lázeňské vesničky Skalka, kde smog nehrozí.... tak co by je smog ničil, že?
Místo práce pro občany, jako je zajištění dýchatelného ovzduší je zajímá jen stavba obchodní galerie, bourání kulturního a spol.centra, dědoušci už netančí, tak na co sál,že? Bábinky v radě města toho taky moc nenatančí! Jenže těch alergiků a předčasných úmrtí z ovzduší!!Tak si ty PéVéčka a KSČM zvolte příště zas a zajeďte si do Olomouce až bude v krematoriu "Den otevřených pecí". Ať víte, do čeho jdete volbou těch "řádných hospodářů".....

Doporučuji stáhnout do mobilu aplikaci SMOGALARM. Budete se divit, jak jsme v Prostějově téměř celou zimu v červených číslech. A s námi Opava, Ostrava,....
Brno nebo Praha jsou proti nám úplně v pohodě.

V Prostějově je kvůli chybějícímu vnějšímu obchvatu zavlečena nejen osobní, ale i nákladní doprava do vnitřního města. Jen Olomouckou ulicí projíždí denně na 15.000 vozidel.
Slibovaný Severní obchvat, který měl tento stav zlepšit, je stále v nedohlednu. Výkup pozemků pro něj se zastavil v roce 2010!
Připomeňme, že dlouholetým náměstkem hejtmana Olomouckého kraje zodpovědného za dopravu byl prostějovský radní Alois Mačák z ČSSD. Nemalý díl odpovědnosti za tento stav nesou i staronoví radní našeho města. Kvůli mnohaletému laxnímu přístupu k výkupům pozemků pod Severním obchvatem hrozí, že k jeho realizaci nikdy nedojde. Dotační tituly jsou totiž časově omezené.
Není mi lhostejné, že občané našeho města a jejich děti jsou nuceni dýchat takový smog. Na tento problém dlouhodobě a opakovaně upozorňuji na zasedáních prostějovského zastupitelstva. Odpovědí byly pouze sliby. S výkupy pozemků se však dosud nezačalo a ani v návrhu rozpočtu města pro rok 2016 nebyla vyčleněna konkrétní částka na jejich výkup. To jsem na semináři k rozpočtu města kritizoval.
Všichni ti, kteří nesou přímou odpovědnost za tento stav, jsou i přímo odpovědní za zdraví nás všech!
Ing. František Filouš
zastupitel za Hnutí ANO 2011

Je to podnět pro paní náměstkyni na magistrátě, aby byla využita doba vegetačního klidu, vykácet další stromy a to by v tom byl čert, abychom se na šestý stupeň nedostali! Neváhejte a rubejte!

Poslat nový komentář