O přídavek na dítě lze požádat i on-line

O přídavek na dítě lze požádat i on-line
ilustrační foto pixabay.com

Po příspěvku na bydlení a rodičovském příspěvku přichází od prvního září možnost velmi jednoduše a z pohodlí domova požádat i o přídavek na dítě. V případě, že nízkopříjmová domácnost potřebuje pravidelnou finanční podporu na výchovu dítěte, není třeba chodit na úřad. Stačí pouze elektronická identita (například BankID, Mobilní klíč eGovermentu, NIA ID apod.). Vše zvládne žadatel vyřídit během několika minut.

Nová online žádost je jednoduchá a lze ji vyplnit a odeslat z pohodlí domova. Podmínkou je přihlášení přes elektronickou identitu občana. Pouze v některých specifických případech bude nutné navštívit osobně pracoviště Úřadu práce. Žádost stačí podat jen jednou, přídavek se pak vyplácí pravidelně každý měsíc. Pro získání i pokračování nároku na přídavek je třeba dokládat příjmy domácnosti za každé kalendářní čtvrtletí. Žádat je možné až tři měsíce zpětně. Nárok na přídavek na dítě vzniká, pokud příjem rodiny nepřekročí 3,4násobek životního minima rodiny. To lze zjistit v kalkulačce na webu MPSV.

Přídavek na dítě lze čerpat na dítě od narození až do 18 let a případně až do 26 let, pokud studuje. Jedná se o dávku nezaopatřeného dítěte: za nezletilé dítě podává žádost rodič, nezaopatření zletilí od 18 do 26 let podávají žádost sami. Výše přídavku je závislá na věku nezaopatřeného dítěte a na tom, zda alespoň jeden z rodičů pracuje či má jiný příjem. Pohybuje se tedy od 630 do 1 380 korun na dítě měsíčně. (red)

Poslat nový komentář