V Bukové se závodilo na horských kolech

V Bukové se závodilo na horských kolech
ilustrační foto

Neděle 19. srpna patřila v Bukové cyklistům, konal se zde 14 závod seriálu závodů Poháru Drahanské vrchoviny MTB Merida-Delikomat-BrouCZECH cup 2012. Je to závod amatérů i profíků, ale především dává možnost vyžití mládeži počínaje těm nejmenším na odrážedlech. Skládá se z patnáctky závodů zahrnujících region Boskovicko a Prostějovko. Na území prostějovského katastru je to v obcích Protivanov a právě Buková.

Pohár Drahanské vrchoviny má letos celkem 15 závodů, Velká cena Bukové odstartovala jako předposlední. Startuje bezmála dvoustovka jezdců na horských kolech ve 14 věkových kategoriích od těch nejmladších na odrážedlech až po veterány. Vyvrcholením velké ceny je vždy hlavní závod mužů profesionálů Elite a Masters. Velkou cenu Bukové pořádá Obecní úřad spolu s TJ Sokol v Bukové. Crosová trať vede pastvinami s náročnou pasáží v Bukovském lomu. Jede se ve všech věkových kategoriích - žáci, junioři, muži i ženy podle dispozic na okruzích cca 350, 1400 a 3000 metrů. V 9.30 hodin startují nejmladší dívky, starty dalších kategorií následují po půlhodinách. Poslední žákovská kategorie startuje v cca 11,30 hodin a po dojetí závodu jsou vyhlášeny výsledky. Odpoledne závodí dospělí – ve 12,30 junioři, juniorky a muži hobíci, poslední start v cca 13,45 pošle na trať ženy, muže Elite a Masters. Vyhodnocení kategorie dospělých následuje po posledním dojezdu.

O Pohár Drahanské vrchoviny MTB Merida-Delikomat-Grena cup bojují závodníci na horských kolech už od roku 2003. První závod seriálu startuje v polovině dubna, po čtyři měsíce pak usedají závodníci na svá kola v každém počasí vždy o víkendu každé dva týdny. Přes svou náročnost zažívá tato úspěšná biková tour exodus - v databázi závodníků je již kolem tisícovky jmen. Z nich už řada talentů tvoří českou špičku a pořadatelé stále dávají možnost místním nadějím prosadit se tak ve sportu, který je masově rozšířen. I v Bukové si vychutnali vavříny vítězů závodníci z okolních obcí – dorostenky Anna Tlamková a Markéta Parolková, dorostenec Jan Kovář, žáci Brbora Tlamková, Vojtěch Vondál, Tereza Obořilová, Adéla Šafářová či nejmladší závodník na odrážedle Anička Ryšavá.

(jap)

 

Poslat nový komentář