Memoriál Otmara Malečka vypukne už tento týden

Memoriál Otmara Malečka vypukne už tento týden
ilustrační foto
Další fotky: 
Memoriál Otmara Malečka vypukne už tento týden

Grand Prix Prostějov – Memoriál Otmara Malečka v dráhové cyklistice se blíží. Prostějovský velodrom bude jeho účastníky hostit v pátek 30. a v sobotu 31.srpna. Výtěžek akce je určen pro onkologické oddělení Fakultní nemocnice Olomouc.

Již dvacátý ročník známého cyklistického závodu Grand Prix Prostějov – Memoriál Otmara Malečka proběhne na konci srpna. Odpolední program, který si užijí dospělí i děti, začíná oba dva dny od 14 hodin a užijí si jak samotné závody tak i doprovodný program včetně občerstvení.

Hlavní závody pak začínají v 16:30. Na startu budou hvězdy světové dráhové cyklistiky. Například olympijský vítěz Lasse Norman Hansen z Dánska, Francouz Morgan Kneisky má doma čtyři duhové trikoty pro mistra světa! Také borci prostějovského týmu se mají čím pochlubit. Wojciech Pszczolarski je trojnásobným mistrem Evropy, Daniel Babor má na svém kontě tituly mistra světa i Evropy. Po skončení sobotního programu zahraje legendární kapela Premier.

Více informací najdete na oficiálním webu akce www.otmarmalecek.cz.

 

Otmar Maleček *21. 6. 1967, +23. 9. 1998

Cyklistika mu učarovala už v deseti letech, po krátkém působení mezi orientačními běžci zakotvil u cyklistiky. Pod vedením trenérů Josefa Wintra a Jana Krče ml. pronikal do tajů závodnické taktiky. V tréninkovém středisku mládeže ho pak vedl trenér Jiří Král a Josef Kratina st.. Výrazně se začal prosazovat jako mladší dorostenec v roce 1983, stal se mistrem republiky na silnici, druhé místo obsadil v časovce a na dráze byl třikrát třetí. Na základě těchto úspěchů se dostal do střediska vrcholového sportu. V roce 1984 obsadil na Mistrovství světa juniorů ve Francii 4. místo ve stíhacím závodě družstev. V roce 1985 obsadil na světovém mistrovství juniorů 8. místo v bodovacím závodě a následně přešel do kategorie mužů do reprezentace.

Na světovém šampionátu ve Vídni 1987 zažil malou sportovní tragedii, kdy se mu po celosezonní dřině nepovedlo postoupit z rozjížďky a pak se mu ještě jednou zhroutil sportovní svět, když čtyři dny před odjezdem na olympiádu dostal dopis, že místo něj pojede jiný závodník. Vše si ale vynahradil v roce 1989 na MS ve Francii, kde spolu se Soukupem, Buchtou a Baldriánem dojeli na 5. místě stíhací závod družstev.

Po třech letech v Dukle Praha se objevil ve Slušovicích, ale zdravotní problémy s kolenem mu nedovolily naplno trénovat ani závodit. Přesto ještě na konci roku 1991 vybojovali s Buchtou Československý mistrovský titul v bodovacím závodě dvojic. Koleno však zlobilo stále více, a proto musel z vrcholového sportu odejít. Cyklistiku však neopustil a stal se trenérem SKC Prostějov. V roce 1996 se u něj začaly projevovat závažné zdravotní problémy, se kterými bojoval téměř dva roky, ale tentokrát svůj boj prohrál. (red)

Poslat nový komentář