Soudíte se se státem? Nenechte se oblafnout

Soudíte se se státem? Nenechte se oblafnout
ilustrační foto internet

 

V souvislosti s audity, které nechal na šesti ministerstvech provést ministr financí Andrej Babiš, vyšly na světlo neuvěřitelné skutečnosti. V penězích, které ministerstva doslova „vyhodila z okna“, jsou i finance, poskytnuté za zastupování státu externím právním firmám. Audit konstatoval, že ministerstva zcela ignorovala vlastní zaměstnance a najatí právníci účtovali nesmyslně vysoké sumy státu i protistraně. Podobný případ PvNovinkám popsal Michal P., který ale měl štěstí na velmi dobrého advokáta.

„Byl jsem obviněn ze spáchání trestného činu. Po dlouhém sporu, zahrnujícím i několikaměsíční pobyt ve vazbě, jsem byl žaloby zproštěn. Státní mašinerie mi ale totálně zničila život, přišel jsem o práci, rodinu, dobrou pověst. Po počátečním stádiu beznaděje jsem se rozhodl vyžadovat po státu odškodnění. Narazil jsem naštěstí na velmi dobrého advokáta, který má situaci v malíčku. Ono soudit se se státem není zrovna procházka růžovým sadem,“ popsal PvNovinkám vlastní zkušenost. „Stát má mít své právní zástupce za standardní honoráře, přesto vypisuje výběrová řízení na zastoupení. Pokud se jako já soudíte se státní institucí a soud prohrajete, musíte platit advokáta protistrany, který si účtuje obrovské částky. Jen málokdo ví, že se proti tomu můžete odvolat a tím náklady na advokáta snížit,“ vysvětil Michal. Podle jeho právníka totiž u Ústavního soudu existuje precedens podobného případu.

„Na druhou stranu, je to víc než nevýhodné i pro stát. Protože ten vyplácí nehorázné peníze právníkům vždy, když vyhrají i prohrají. Tak trochu postavené na hlavu, zejména k armádě právníků, kteří na každém ministerstvu pracují,“ dodal Michal. (ber)

Poslat nový komentář