Vánoční pohoštění bez výčitek

Vánoční pohoštění bez výčitek
ilustrační foto společnost A.W. spol. s r.o.
Další fotky: 
Vánoční pohoštění bez výčitek
Vánoční pohoštění bez výčitek

Vánoce jsou časem, kdy se scházíme s rodinou a přáteli, abychom si užili nejen radost z dárků, ale i společné chvíle u svátečního stolu. Sýrová roláda, štrúdl nebo řízek doplněné Olomouckými tvarůžky promění klasické pokrmy v lahodné a vyvážené pochoutky, které potěší každého milovníka dobrého jídla.

Olomoucké tvarůžky obsahují plnohodnotné bílkoviny, vápník a mají nízkou energetickou hodnotu. „Díky svému složení jsou Olomoucké tvarůžky skvělou volbou i pro vánoční pohoštění. Dají se s nimi v kuchyni vykouzlit recepty, které zaujmou nejen chutí, ale i lehkostí. Ocení je tak každý, kdo hledá během Vánoc zdravější pochutnání bez zbytečných kalorických výčitek,“ řekl Leoš Kalandra, vedoucí obchodu a marketingu společnosti A. W., výrobce tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky.

Vánoční tvarůžkový štrúdl nabízí lahodnou variantu bez cukru, vánoční loštický řízek s bramborovým salátem je ideální jako sytý, ale odlehčený oběd pro rodinné setkání během svátečních dní a slavnostní sýrová roláda se skvěle hodí jako stylový štědrovečerní předkrm.

  1. 1.     Vánoční tvarůžkový štrúdl
  • balíček listového těsta
  • 150 g Olomouckých tvarůžků
  • 100 g šunky, vejce na potření

Postup: Rozválené listové těsto poklademe šunkou a plátky tvarůžků, zarolujeme a potřeme vejcem. Pečeme do zlatova a podáváme teplé či studené. TIP: Přidáním vrstvy kysaného zelí mezi šunku a tvarůžky pozvednete chuťový zážitek na novou úroveň.

  1. 2.     Vánoční loštický řízek
  • 150 g Olomouckých tvarůžků
  • 400 g mletého vepřového masa
  • vejce, 5 stroužků česneku, strouhanku, sůl, pepř, majoránku, olej

Postup: Smícháme maso s nastrouhanými tvarůžky, vejcem, česnekem a kořením, přidáme strouhanku, vytvarujeme řízky, obalíme v trojobalu a osmažíme. Hodí se k bramborovému salátu i kaši.

  1. 3.     Slavnostní sýrová roláda
  • 200 g Olomouckých tvarůžků
  • 500 g plátkového Eidamu
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 g šunkového salámu
  • 1 cibuli, 50 g másla, pepř, sladkou papriku, nasekanou petrželku

Postup: Na plechu vyloženém pečicím papírem rozložíme plátkový sýr tak, aby se okraje plátků překrývaly. Vložíme na pár minut do trouby vyhřáté na 150 °C, dokud se sýr nespojí v jednolitou plochu. Nasekané tvarůžky, šunku a cibuli smícháme s tvarohem, utřeným máslem a kořením. Směs naneseme na sýr a zarolujeme. Roládu necháme ztuhnout v lednici a před podáváním nakrájíme. (tisková zpráva)

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

O společnosti A.W. spol. s r.o.

Výroba Olomouckých tvarůžků na Hané je doložena již na přelomu 15. a 16. století. Od roku 1876 se Olomoucké tvarůžky vyrábí v Lošticích. Manufakturní výrobu založil Josef Wessels s manželkou. Název současné společnosti A.W. spol. s r.o. získala firma podle Aloise Wesselse (syna zakladatelů) v roce 1897 a do roku 1914 se stala největším výrobcem tvarůžků. V roce 1930 byla realizována velká přestavba a rozšíření tvarůžkárny na moderní výrobnu pod vedením Karla Pivného (zeť Aloise Wesselse).

V roce 1991 byla tvarůžkárna v restituci vrácena potomkům původních majitelů. K zásadní obměně technologického zařízení ve výrobě došlo v roce 1997. Evropská komise udělila v roce 2010 Olomouckým tvarůžkům chráněné označení původu. V roce 2014 bylo otevřeno nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích jako jediné muzeum svého typu v České republice.

V současné době společnost A.W. spol. s r.o. zaměstnává okolo 180 lidí, každoročně vyrobí přibližně 2 200 tun tvarůžků ve více než třiceti tvarových, chuťových a hmotnostních variantách a provozuje čtyři podnikové prodejny v Lošticích, Olomouci, Brně a Ostravě.

Olomoucké tvarůžky se vyrábějí z netučného kyselého tvarohu a jsou charakteristické nezaměnitelnou chutí a typickou vůni. Při jejich výrobě se nepoužívají žádná syřidla, barviva, aromata ani stabilizátory, takže se hodí i pro bezlepkovou dietu. Obsahují plnohodnotné bílkoviny, vápník a díky malému obsahu tuku mají nízkou energetickou hodnotu. Olomoucké tvarůžky jsou jediný původní český sýr a jsou řazeny mezi zrající stolní sýry.

Poslat nový komentář