Zámek ve Ptení jde opět do prodeje

Zámek ve Ptení jde opět do prodeje
ilustrační foto MMP

Vedení města Prostějova dostalo nedávno několik nabídek na využití zámku ve Ptení. Radní proto přistupují k vyhlášení záměru prodeje zámku a přilehlých pozemků. Prodej bude probíhat formou obálkové metody za nabídnutou kupní cenu, která bude zaplacena před podpisem kupní smlouvy.

„V roce 1938 proběhla přestavba části vnitřních prostor zámku, kdy zde bylo zřízeno celkem šest bytů. V dalším období žádná zásadní rekonstrukce nebo modernizace již neproběhla. Teprve v letech 1994-1998 nechalo město Prostějov vyměnit střešní konstrukci, klempířské prvky, krytinu, došlo ke zpevnění a vyrovnání věnce obvodového zdiva a k opravě stávajících komínů,“ vyjmenoval první náměstek primátorky Zdeněk Fišer. Současnou správu objektu zámku zajišťuje společnost Lesy města Prostějova, s.r.o. 

Zámek byl již několikrát neúspěšně nabízen k prodeji. „Nabídku převodu objektu zámku jsme dali také obci Ptení, která ji ale neakceptovala, a to z důvodu nedostatečných finančních prostředků na rekonstrukci, provoz a údržbu objektu. Obec by případně měla zájem pouze o okolní pozemky využité jako komunikace, které by směnila za své pozemky využité jako přístupové komunikace k lesním pozemkům ve vlastnictví Statutárního města Prostějova,“ doplnil Fišer.

O převod objektu zámku má zájem čtveřice možných investorů a další nabídl městu možnost zprostředkování prodeje zámku. Netradiční je také nabídka spolku, do jehož vlastnictví by byl zámek bezúplatně převeden za účelem provedení jeho oprav a celkového oživení. Toto oživení by mělo, dle předloženého záměru, přijít skrze sdružení řemeslníků, historiků, ekonomů a dalších lidí všech profesí, kteří by ve volném čase opravy prováděli.

Zámek je situován v centrální části obce Ptení, je čtyřkřídlý, jednopodlažní až dvoupodlažní, částečně podsklepený, postavený původně v renesančním stylu. V každém rohu stavby se nachází věž, objekt je umístěn na návrší jako samostatně stojící objekt s přístupem po nezpevněné komunikaci ve vlastnictví Statutárního města Prostějova. Areál zámku je oplocen, v části je cihlová zídka. Jižně od zámku se nachází bývalá konírna. Vstupní brána je v severním traktu, ve kterém je umístěno rovněž schodiště na půdu a do sklepa. V západním traktu byly v minulosti byty, v jižním traktu se kromě bytových jednotek nacházel rovněž sklad civilní obrany. Východní trakt byl využíván původně jako kinosál a jako hospodářské místnosti. V současné době nejsou žádné prostory zámku využívány. (red)

 

Poslat nový komentář