Prostějov podal rozklad k prohlášení pozemku ve Studentské kulturní památkou

Prostějov podal rozklad k prohlášení pozemku ve Studentské kulturní památkou
ilustrační foto ber

V pondělí 25. 7. 2016 podalo město Prostějov rozklad k prohlášení části pozemku p. č. 3104/1 se starým židovským hřbitovem za kulturní památku.

V písemnosti odeslané Ministerstvu kultury České republiky shrnuje město Prostějov důvody pro podání rozkladu.

„Na daném pozemku nejsme jako město sami, jsou zde také majitelé a správci inženýrských sítí, pro které může prohlášení lokality kulturní památkou znamenat do budoucna problém a například zvýšené náklady při rekonstrukcích. Potřebujeme proto mít právní jistotu, že zájem prohlásit lokalitu kulturní památkou je vyšší, než zájmy vlastníka pozemku a vlastníků infrastruktury. Chceme se do budoucna vyhnout třeba situaci, kdy po nás kvůli zvýšeným nákladům za rekonstrukci infrastruktury bude někdo z vlastníků požadovat úhradu takových nákladů.

O podání rozkladu jsme včera (25. 7. 2016) informovali na našem jednání také zástupce Federace židovských obcí České republiky, kteří vzali naše sdělení na vědomí. Mimochodem, bez ohledu na podání rozkladu, budou pokračovat naše jednání s Federací židovských obcí o navrhovaných úpravách lokality ke spokojenosti obou stran. Termín příštího jednání zatím nebyl stanoven, “ doplnila primátorka města Prostějova Alena Rašková. (red)

Komentáře

Radniční sudiči

Poslat nový komentář