Vladimír Špidla vstoupil do jednání o rehabilitaci starého židovského hřbitova

Vladimír Špidla vstoupil do jednání o rehabilitaci starého židovského hřbitova
ilustrační foto ber

Primátorka města Prostějova Alena Rašková a první náměstek Zdeněk Fišer jednali ve středu 1. března 2017 v Praze s mediátorem Vladimírem Špidlou. Tématem byla problematika rehabilitace starého židovského hřbitova v Prostějově ve Studentské ulici. Na podrobnosti z jednání jsme se zeptali primátorky Aleny Raškové:

Jak jednání probíhalo?

Byla to první schůzka, na které jsme předložili naši představu, uvedli, co je pro nás nepřekročitelné, co jsou zásadní věci, které musí zůstat zachovány. Jedná se hlavně o bezpečný přístup ke škole, tedy aby se děti dostaly do školy a ze školy bezpečně, aby byl ve škole naprosto bezproblémový chod. Jde ale také o to, že ten současný park využívají občané, kteří bydlí v blízkosti. To jsou podmínky, které máme: aby byl zachován minimálně průchod, kdyby to bylo otevřené, tak ještě lépe. Další věci jsme zatím neřešili. My jsme pouze přeložili všechny materiály, které máme k této problematice. Pan doktor Špidla se v pondělí setká (včera 6. března, pozn. redakce) s protistranou, teprve pak začnou jednání. Takže nedá se nic víc, nic míň říct.

Kde jste se setkali, jsou nějaká vyjádření?

Setkali jsme se na Úřadu vlády, schůzka trvala přibližně hodinu. Pan doktor Špidla měl materiály nastudované, bylo vidět, že ví, o čem mluvíme. Doktor Špidla zná i velice dobře teorii židovské strany co se týká posmrtného života a vnímání posmrtného života, protože je to přece jenom trochu jiné, než u nás v křesťanském vnímání – v tom byl rozhodně „doma“. Mohu říct, že schůzka byla velice příjemná. Pan doktor je klidný, vyrovnaný, usměvavý, bylo to příjemné setkání.

Skutečně se nedá naznačit, co o tom řekl?

Domluvili jsme se, že pan doktor Špidla se bude chovat naprosto neutrálně, že se nebude vyjadřovat během toho řešení, tím pádem ani my se nebudeme vyjadřovat. Opravdu, jen jsme mu předali informace. Předpokládám, že protistrana, která tam jede v pondělí, také jenom předá informace a teprve pak se budeme bavit dál.

V jakém časovém horizontu očekáváte další jednání?

Během 14 dnů, během měsíce… To se nedá přesně říct, protože ten program pana doktora je určitě nabitý. Výsledkem by mělo být, že se tady my dvě protistrany domluvíme na tom, jaké jsou podmínky pro jednu či druhou stranu, co je nepřekročitelné, co si představujeme a z toho by měly vyplynout zadávací podmínky pro architektonické řešení. Do té doby nelze soutěž vypsat, protože tam musí být hlavně ty základní podmínky – co tam chceme mít, jak to má vypadat.

Máte nějakou hranici, do kdy by mělo být jasno?

My ne.

Pak se tedy budete setkávat společně?

Ano, pak se budeme setkávat společně. Úlohou toho mediátora je, že by měl otupit hrany a že by nás – obě dvě protistrany – měl přivést k nějakému společnému řešení.

Kdo všechno se účastnil včera a kdo se bude účastnit dalších jednání?

Byli jsme tam s kolegou Fišerem, protože ten o tom ví nejvíc. Je to stavař, je projektant a ví přesně o problémech, které tam jsou. Dalších setkání by se měla zúčastnit protistrana, předpokládám tedy, že pan Jelínek, pan Papoušek. Pak, na dalších jednáních, by měl být někdo z památkářů, každopádně ředitel školy, které se to dotýká.

Technické věci jste tedy zatím neřešili, například chod školy?

Ne, tímto jsme se zatím nezabývali. Popsali jsme stav věci tak, jak je teď. (Zdroj MMPV)

Komentáře

Na radnici již zapomněli, do jaké šlamastiky je pan ředitel namočil v prosinci 2014 na slavnostním zasedání zastupitelstva města. Tehdy odhalil ten dotační podvod s dvouletým nevyužíváním školy na Husově náměstí. Vezměte ho a potom nebuďte překvapeni, že se třeba bude bourat reálné gymnázium. To je stratég!! P.

Poslat nový komentář