Slunce přeje ovoci, pálenice čekají skvělou sezonu

Slunce přeje ovoci, pálenice čekají skvělou sezonu
ilustrační foto

Obrovské množství třešní, hodně meruněk a další ovocné stromy obsypané zatím nedozrálým ovocem. Tak vypadá začátek letošní sezony v palírnách. Milovníky ovocných pálenek prý čeká jeden z nejlepších roků.

Hned první dny, kdy palírny roztopily pod destilačními kotli, znamenaly velké překvapení. „Čekal jsem, že třešní bude letos hodně. I tak mě ale množství kvasu, které lidi přivezli, příjemně překvapilo," říká majitel pálenice v Žešově Jan Kleiner s tím, že lidé mu hlásí i velké množství meruňkového kvasu.

Jan Kleiner by ale nechtěl letošní slibný začátek sezony zakřiknout. „Může přijít krupobití, nebo jiné pohromy. I když jsou na stromech kvanta švestek a jablek, dokud nejsou v sudu, nedá se to hodnotit," je zatím majitel pálenice opatrný.

Ne všude se urodilo

Na špatnou úrodu to zatím vypadá třeba na severu našeho okresu. „Když se podívám na zahradu, tak toho na stromech moc není. A říká to i hodně lidí v okolí," nevidí letošní sezonu zrovna růžově Pavel Muzikant z Bohuslavic.

Veselejší jsou naopak ve vyšších polohách Prostějovska. „Tady na kopci se urodilo, takže zatím je to dobré. Pálíme už od prvního července a od té doby jsme se nezastavili," popisuje situaci v Malém Hradisku provozovatel zdejší pálenice Petr Dostál.

Pálí se rybíz i melouny

Ne všichni lidé ale pálí jen tradiční třešně nebo švestky. „U nás jsme už pálili i mrkev, dýně nebo melouny. Mrkev ještě šla, ale melouny a dýně ať nikdo pálit nezkouší. Je to největší šílenost, jaká může být a chutná to příšerně," vzpomíná na netradiční kvasy, které lidé přivezli, žešovský Jan Kleiner.

Ten připomíná i další módní záležitost. „Mezi lidmi se říká, jak je dobrá pálenka z oskeruše. Když pominu to, že ji pálí jen málokdo, tak zase takový chuťový zážitek to není. Jsou plodiny, které jsou o tisíc procent lepší," je přesvědčený Kleiner, který už pálil i banány nebo rybíz, což ale považuje za hodně speciální záležitosti, které rozhodně nejsou na denním pořádku.

Petr Dostál v Malém Hradisku pak pálil třeba černý bez. „Nepálíme nějaké exotické ovoce, ale spíš netypické. Třeba borůvky, jahody nebo maliny. Jsou to ale většinou takové hokus pokusy," říká s úsměvem Dostál.

Podle něj totiž lidé považují za nejlepší pálenky ty, které jsou vyrobené z hůře dostupného ovoce. „Spíš než druhu ovoce záleží na jeho kvalitě. Jakost vstupní suroviny je rozhodující. Ne všechny švestky nebo hrušky budou super, záleží i na tom, jak se kvas připraví," je přesvědčený Dostál.

Ceny se měnily minimálně

Cena za litr vypáleného alkoholu se oproti loňsku moc nezměnila. Pohybuje se v rozmezí 220 – 280 korun za litr čistého alkoholu. „My jsme neměli důvod cenu měnit. Naopak, nabízíme zvýhodněnou cenu pro stálé zákazníky," říká Kleiner.

Jen o několik korun podražil jeho kolega z Malého Hradiska. „Museli jsme promítnout rostoucí ceny energií, není to ale nijak dramatické," vysvětluje Petr Dostál. (ber)

Poslat nový komentář