Básník Petr Bezruč byl prý přeceňován. Jeho domku v Kostelci hrozí demolice

Básník Petr Bezruč byl prý přeceňován. Jeho domku v Kostelci hrozí demolice
Foto Kostelec na Hané
Další fotky: 
Básník Petr Bezruč byl prý přeceňován. Jeho domku v Kostelci hrozí demolice

Ministerstvo kultury vyškrtlo ze seznamu kulturních památek červený domek Petra Bezruče v Kostelci na Hané. Památkáře o to požádal vlastník objektu, Olomoucký kraj. Žádost odůvodnil tím, že Bezruč je jako básník přeceňován. Domek, který dlouhodobě chátrá, kraj opravit nechce a uvažuje o demolici.

Kraj si nechal zpracovat studii, která měla nastínit osud červeného domku a sousedícího domku bílého. Výsledkem byly tři varianty, dvě počítaly s opravou, tou třetí je demolice. „Petr Bezruč byl jako básník značně přeceňován. V dnešní době není jeho význam tak společensko-historicky zásadní, jako v době minulé. Není nutné, aby domek, v němž pobýval, byl nadále kulturní památkou,“ cituje Rozbořil odůvodnění ministerstva kultury.
Místním se ale rozhodnutí kraje nelíbí. “Bezruč ke Kostelci neodmyslitelně patří. Žil zde a ne zrovna krátce, měl zde i osudovou lásku. Můj dědeček se s ním velmi dobře znal, někdy chodil i k nám domů. Máme zde jeho sochu od sochaře Karla Otáhala. Bezruč prostě ke Kostelci neodmyslitelně patří a zbourat jeho domek považuji za podraz. Kraj ho nechal zchátrat záměrně,“ zlobila se paní Menšíková.
Kraj si na konečné rozhodnutí nechá podle hejtmana rok.

O tom, kdo byl Petr Bezruč a jak „nevýznamné“je jeho dílo, se můžete přesvědčit zde :
http://slideplayer.cz/slide/1953436/ (ber)

Komentáře

Čí zájmy vlastně Olomoucký kraj hájí?

Olomoucký kraj má asi dlouhé prsty.

Tak už i Bezruč se dnes nehodí? Copak tak společensko-historicky zásadního zbyde po těch dnešních Koniáších z ministerstva "kultury"?

Poslat nový komentář