Letecká záchranka má k dispozici nový vrtulník

Letecká záchranka má k dispozici nový vrtulník
ilustrační foto

Helikoptéru Eurocopter EC135T2 mají záchranáři na olomoucké základně letecké záchranné služby k dispozici druhý týden. Společnost ATE, která provozuje leteckou záchranku v našem kraji, jej vyměnila za Agusty A109K2. Ty byly od začátku kritizovány kvůli svému stáří, vyrobeny byly v roce 1991.

„Eurocopter je nasazen v ostrém provozu od 14. ledna,“ potvrdil PvNovinkám ředitel Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Jan Weinberg s tím, že další otázky jsou v kompetenci provozovatele služby.

Vrtulník si společnost ATE pronajala ze Španělska. Stroj, vyrobený v roce 2004, používá mimo jiné Letecká služba Policie ČR. Výměnu zdůvodnila PvNovinkám mluvčí společnosti ATE Zuzana Hopjaková: „Z důvodu optimalizace nákladů na údržbu jsme se Agustu rozhodli vyměnit za vrtulník EC 135 T2, který bude na základě smlouvy servisovaný přímo v České republice.“

V Olomouci je nasazen jako hlavní vrtulník. Jako záložní by měl fungovat Bell 429.

Eurocopter, který je podstatně mladší a navíc má potřebnou certifikaci, měla Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje k dispozici do konce roku 2016, kdy provoz vrtulníku patřil do kompetence společnosti Alfa Helicopter. (ber)

Ilustrační foto: jetphotos.com

Poslat nový komentář