"Tajný život města" na Valentce

"Tajný život města" na Valentce
ilustrační foto
Další fotky: 
"Tajný život města" na Valentce

Žáci 6. ročníku ZŠ Prostějov, ulice E. Valenty, se zapojili do česko-slovensko-francouzského projektu „Tajný život města“ (www.tajnyzivotmesta.cz), který organizuje vzdělávací centrum TEREZA s partnery ŽIVICA a Veolia.

Určitě každý z nás při procházce městem narazil na rostlinu, kterou neuměl pojmenovat. K určení názvu takových rostlinek jsme dosud potřebovali knihy s jejich obrázky nebo klíč k určování. Dnes existuje volně stažitelná aplikace pro mobily a tablety Pl@ntNet, která pomocí softwaru pro vizuální rozpoznávání pomáhá rostliny identifikovat, pojmenovat.

Naším úkolem v tomto projektu je vkládat do databáze fotografie částí rostlin (listu, květu, plodu, kůry stromu), aplikace název rostliny určí a pro kontrolu pošle odborníkům do Francie. Všechna pozorování jsou zařazena do volně přístupné databáze, čím víc jich bude, tím lépe aplikace rozezná konkrétní rostlinu.

Naše škola se do projektu zapojila z několika důvodů. Chceme se podílet na vývoji aplikace pro širokou veřejnost celého světa, chceme také objevovat zajímavé lokality v našem městě, kde se nachází mnoho zajímavých přírodních zajímavostí. Můžeme snáze identifikovat řadu rostlinných druhů, pátrat po biodiverzitě ve svém okolí. Získali jsme čtyři tablety, se kterými jako badatelé vyrážíme do přírody, fotografujeme a objevujeme. Aplikaci Pl@ntNet si může stáhnout každý uživatel mobilu nebo tabletu s OS Android nebo iOS, vyfotografovat rostlinu v přírodě je snadné a určení názvu je překvapivě přesné. Neznámé rostliny lze poslat na zsvalenty@gmail.com, zařadíme je do databáze po určení odbornými botaniky.

Jitka Šmehlíková, Radomír Palát

Základní škola Prostějov, ul. E. Valenty

 

Poslat nový komentář