ZŠ Palackého pomáhala. Psímu hospicu

ZŠ Palackého pomáhala. Psímu hospicu
Foto ZŠ Palackého

Na přelomu roku 2017 a 2018 se ve škole Palackého konal další ročník již tradiční akce „VOŘÍŠEK“. V rámci této akce se žáci rozhodli pomoci starým, opuštěným a nemocným pejskům z psího hospicu „Dejte nám šanci“ (www.dejtenamsanci.cz) v Bukovince nedaleko Vyškova. 

Od 15. 11. 2017 do 15. 1. 2018 organizátoři této sbírky (třída 8. C) vybírali od ostatních žáků různé psí krmivo -  granule, konzervy, pamlsky, paštiky, dále pak i přikrývky a hračky. Díky opravdu většinovému zapojení žáků a dětí školy se vybrala naprosto neuvěřitelná, téměř jedna tuna psích dobrot - cca 300 kg granulí, 300 velkých masových konzerv (1250g/ks) asi 100 menších konzerv (415g/ks), 200 ks paštik (400g/ks), 50 kg piškotů, nespočet menších paštik, psích masových kapsiček, obrovské množství psích pamlsků, hraček a přikrývek potřebných pro nemocné pejsky. Vzhledem k tomu, že se tato akce opravdu povedla, navštívila školu i Česká televize a natočila reportáž do pořadu „Chcete mě“.

Je skvělé, že se v dnešní době najde spousta lidí, kteří si udělají čas a přispějí smutným psím dušičkám. Za to patří všem velký dík a následuje přání, aby se podařilo něco podobného uskutečnit i v dalších letech.

Tato akce nás donutila přemýšlet o tom, že nejde jen o pomoc nemocným psím bezdomovcům. Nemá tato akce také hlubší význam i pro nás žáky? Co to pro nás znamená do budoucna? Co nám tím chtějí učitelé naznačit a co nás chtějí naučit? Ano, mohli bychom si ve vyučování donekonečna povídat o tom, že je dobré pomáhat, že jsou mezi námi potřební (lidé i zvířata), kteří se bez naší pomoci neobejdou, ale nikdy by nám to nedalo tolik, jako když tyto myšlenky máme možnost uvést ve skutečnost a na vlastní kůži pocítit sílu pomoci a soudržnosti mezi dárci a obdarovanými. Je fajn vědět, že se i my žáci, kteří se občas tváříme, že nám je všechno jedno, dokážeme společně s dospěláky spojit a doopravdy pomoci. 

Reportáž z předávky celé sbírky bude v premiéře odvysílána v neděli 04/02/2018 na programu ČT2 ve 12:20 hodin a v archivu ČT ji můžete nalézt po dobu následujících deseti let. (Hanka VÁLKOVÁ a Lucka ŠEBESTOVÁ, třída 8.C, ZŠ a MŠ Prostějov, Palackého tř. 14) 

Poslat nový komentář