Zubařů je nedostatek. Nemá je kdo učit

Zubařů je nedostatek. Nemá je kdo učit
ilustrační foto internet

S problémem, kterým je nedostatek zubních lékařů, se potýká celá republika, Prostějov nevyjímaje. I když je o studium na fakultách stomatologie v Plzni, Olomouci a Brně obrovský zájem, berou i letos pouze omezený počet studentů. Důvodem je nedostatek vyučujících, potvrdila PvNovinkám ředitelka Nemocnice Prostějov Marie Marsová.

"Dcera se už odmala touží stát zubařkou. Dala si přihlášku do Brna, Olomouce  i Plzně. I přesto, že má vynikající studijní výsledky a přijímací zkoušky udělala na všech třech, nepřijali ji," posteskla si paní Zdena, maminka letošní maturantky Magdy. Zájem studentů totiž mnohonásobně překonal počet míst.

Obor zubní lékařství Univerzity Palackého v Olomouci pro příští studijní rok nabralo 80 uchazečů. Do přijímacího řízení se jich hlásilo 1042. Stejná fakulta Karlovy univerzity v Plzni dostala 1305 přihlášek, vzala pouze 238 studentů.

Na důvod tak malého počtu studentů v oboru, kde lékaři scházejí, se redakce zeptala ředitelky Nemocnice Prostějov Marie Marsové. "Důvodem je skutečnost, že na těchto fakultách nemá kdo učit. Stomatologové byli jedni z prvních, kdo přešli do soukromého sektoru. Většinou jsou dobře zavedení a nemají důvod se vrátit do školství," vysvětlila Marsová, která otázku lékařů často diskutuje právě s vysokými školami. (ber)

Poslat nový komentář