Co se změnilo v dopravě pro rok 2022

Co se změnilo v dopravě pro rok 2022
ilustrační foto Policie ČR

Od Nového roku začaly platit změny v rámci novely zákona o silničním provozu a zákona o pozemních komunikacích. Připravili jsme krátký souhrn.

Městská a obecní policie může na místě pokutovat přestupky související s neoprávněným užitím vyhrazeného jízdního pruhu. Cílem je zamezit blokování cest, které jsou určeny autobusům hromadné dopravy, ta­xíkům či policejním, hasičským a záchranářským vozidlům.

Za neoprávněné parkování na místě vyhrazeném pro invalidy nebo zneužití parkovacího průkazu pro tyto osoby dostanete vedle pokuty dva body v bodovém hodnocení řidičů.

Řidič musí při předjíždění cyklisty dodržet bezpečný boční odstup vozu, nákladu či přívěsu nejméně 1,5 metru. U pozemních komunikací, kde je nejvyšší dovolená rychlost maximálně 30 km/h, platí odstup nejméně metr.

Traktor můžete řídit také s řidičským oprávněním skupiny C, a to i uděleným v zahraničí. Cílem je vyřešit problém s nedostatkem pracovních sil v zemědělství a lesnictví.

Obce mají možnost iniciovat řízení o odstranění vraku z veřejně přístupné účelové komunikace. Dosud to mohl udělat pouze vlastník komunikace.

Horní hranice pokuty ukládané na místě řidičům nákladních aut, kteří se odmítnou podrobit nízkorychlostnímu kontrolnímu vážení, se zvedla z 30 000 korun na 100 000 Kč. Cílem je zmírnit rozdíl mezi postihem za přetížení vozidla a za odmítnutí podrobit vozidlo kontrolnímu vážení. (ber)

Poslat nový komentář