Do Prostějova opět dorazí huláni

Do Prostějova opět dorazí huláni
Foto archiv PvN

Při svém tažení na bojiště Slavkov nemine ani v tomto roce jedenáctičlenná hulánská kavalerie centrum našeho města. Těšit se na ni můžete v neděli 26. 11. 2023 od 11:00 na náměstí T. G. Masaryka.

„Huláni z klímkovického spolku pořádají tuto akci již tradičně. Kopírují trasu vojsk směřujících na "Bitvu tří císařů" u Slavkova. Huláni společně s doprovázejícími markytánkami, podobně jako v předchozích letech, pozdraví přítomné a předvedou krátkou ukázku souboje. Chybět nebude ani spanilá jízda náměstím,“ zve na již tradiční akci 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová.

  Huláni jsou z 1. rakouského hulánského pluku Merveldt, jinak členové Klubu vojenské historie, sekce Klimkovice. "Pojedeme opět z Klimkovic až do Slavkova, kde o víkendu 1. až 3. prosince vypuknou oslavy slavné bitvy tří císařů. Kopírujeme trasu vojsk, která tudy táhla v roce 1805 ke Slavkovu,“ komentoval pro PvNovinky vedoucí klubu Jaroslav Ševčík.

Letos se chystá oslava 218. výročí bitvy u Slavkova, s předpokládanou účastí tisíce vojáků ze 14 zemí světa (Česká republika, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Německo, Itálie, Belgie, Rakousko, Francie, Litva, Rumunsko, Velká Británie, Kanada, Spojené státy), 50 koní a 12 děl.

Hlavní vzpomínková akce věnovaná napoleonské historii ve střední Evropě proběhne na slavkovském bojišti. Hlavními body programu jsou sobotní rekonstrukce bitvy, která probíhá u obce Tvarožná, pod kopcem Santonem. V neděli pak na Prateckém kopci, před památníkem Mohyla míru, probíhá pietní akt, při němž jsou vzpomenuty nejen vojenské, ale i civilní oběti bitvy u Slavkova. (ber)

Poslat nový komentář