Armáda má nové generály. Je mezi nimi i rodák z Prostějova

Armáda má nové generály. Je mezi nimi i rodák z Prostějova
Foto army.cz

K 27. říjnu letošního roku povýšil prezident Miloš Zeman jedenáct důstojníků Armády ČR. Slavnostní akt, který se každoročně koná na Pražském hradě, byl kvůli koronaviru odložen.

Příslušné rozkazy a rozhodnutí o jmenování nových generálů podepsal prezident ve čtvrtek 22. října. Šest generálů Armády ČR bylo povýšeno do vyšší generálské hodnosti, pět plukovníků bylo jmenováno brigádními generály. Generálporučíkem se stal také velitel Velitelství pro operace Josef Kopecký, který je rodákem z Prostějova.

Otec čtyř dětí se narodil 12. ledna 1964 v Prostějově, kde v letech 1978–1982 absolvoval Gymnázium Jiřího Wolkera. Poté svou kariéru spojil s armádou a vystudoval Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově, obor tankový.

Působil postupně jako velitel tankové čety, roty a 1. tankového praporu v Martině, náčelník štábu a zástupce velitele 1. tankového praporu v Přáslavicích, zástupce velitele 74. mechanizovaného praporu v Přáslavicích, náčelník operační skupiny 1. mechanizované divize v Brně, velitel 21. mechanizovaného praporu v Janovicích nad Úhlavou, náčelník oddělení JEB HQ ARCC UK v Rheindahlenu v Německu náčelník operačního odboru Velitelství společných sil v Olomouci, náčelník štábu Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově, velitel 7. mechanizované brigády v Hranicích či velitel Velitelství výcviku - Vojenské akademie ve Vyškově.

V roce 2016 byl jmenován brigádním generálem, o dva roky později velitelem Pozemních sil Armády ČR, v roce 2018 byl povýšen na generálmajora a nyní na generálporučíka.

Působil také jako náčelník štábu praporu, SFOR v Bosně, velitel česko-slovenského praporu KFOR v Kosovu, náčelník oddělení JEB velitelství na ISAF v Afghánistánu či velitel 10. PRT v Lógaru v rámci ISAF v Afghánistánu. (ber)

Poslat nový komentář