Kometa Neowise brázdí letní nebe. Máte jedinečnou možnost ji spatřit

Kometa Neowise brázdí letní nebe. Máte jedinečnou možnost ji spatřit
Foto Jarek Oszyva

Dokázali byste čelit divokým zvířatům, abyste mohli vyfotografovat takovou oblohu? Polský astrofotograf Jarek Oszyva to dokázal a my se všichni můžeme těšit z výsledku.

 

Zaprvé byly vidět tisíce hvězd a mnoho nejjasnějších bylo působivě modrých. Za další se dalo rozpoznat několik červeně zářících mlhovin, včetně mlhoviny Kalifornie zcela vpravo a mlhovin Srdce a Duše nad ní. A samozřejmě kometa Neowise. Na kompozitním obrazu z dlouhých expozic pořízených minulý týden míří přímo vzhůru modře zářící iontový ohon komety, pryč od vycházejícího Slunce a doprava ho sleduje sluneční světlo odrážející prachový ohon. Obraz kombinuje tři expozice následně pořízené během více než 10 minut ze stejného místa poblíž Międzygórze v Polsku. Prašnou cestu osvětluje měsíční světlo a na obzoru je vidět pohoří Kralického Sněžníku.

Ve čtvrtek 23. července se kometa C/2020 F3 (NEOWISE) nejvíce přiblíží k Zemi a poté tato velká vypařující se ledová koule špíny při své pouti zpátky do vnější Sluneční soustavy zeslábne. Těleso velké v průměru 5 kilometrů obíhá kolem Slunce jednou za necelých 6800 let, takže pokud ho nespatříte v následujících dnech, pak už nebudete mít příležitost nikdy. (ber)

 

Poslat nový komentář