Zelená kometa Nišimura bude vidět pouhým okem. Už v neděli!

Zelená kometa Nišimura bude vidět pouhým okem. Už v neděli!
Foto astro.cz

Kometa Nišimura, nejnovější vesmírný návštěvník naší noční oblohy, vyvolává mezi hvězdáři v České republice v těchto dnech značný rozruch. Na naší obloze se totiž tato zelená kometa objevila po 437 letech a v Čechách je vidět i pouhým okem. A to již v neděli! Nenechte si nebeského návštěvníka ujít.

Tato zelená kometa oslňuje při své cestě vnitřní Sluneční soustavou. Kometu teprve před měsícem objevil japonský amatérský astronom Hideo Nišimura. Kometa Nišimura však není obyčejným cestovatelem vesmírem; pochází ze vzdálených okrajů naší sluneční soustavy a nese s sebou tajemství, které se možná nikdy nepodaří rozluštit.

Komety jsou záhadní poutníci vesmírem, složení ze zmrzlých plynů, prachu a hornin. Když se přiblíží ke Slunci, zvyšující se sluneční záření způsobí, že se z nich uvolní plyny a úlomky, které vytvoří zářící atmosféru známou jako koma. V případě hvězdy C/2023 P1 Nishimura má tato koma nápadný odstín zelené barvy.

Pozoruhodným aspektem této komety je její rychlé zjasnění. Obvykle jsou komety objevovány měsíce nebo dokonce roky předtím, než se přiblíží ke Slunci, a postupně nabývají na jasnosti. Nišimura se však vymyká konvencím a své maximální jasnosti dosáhla pozoruhodně brzy po svém objevu. V současné době je viditelná na ranní obloze.

Objev Hidea Nišimury vynesl tuto kometu do centra pozornosti astronomů a její cesta ke Slunci teprve začíná. Kometa 17. září projde nejblíže Slunci a dosáhne své nejjasnější podoby, přičemž bude zdobit noční oblohu v souhvězdí Panny. V té době bude od naší hvězdy vzdálena neuvěřitelných 33 milionů kilometrů, což je méně než čtvrtina vzdálenosti mezi Zemí a Sluncem.

Pro české hvězdáře představuje Nišimura jedinečnou příležitost stát se svědky nebeské události. Pro pozorování komety se doporučuje vyhledat místo bez světelného znečištění těsně před východem Slunce. Na severovýchodní obloze, vlevo od Venuše, se nachází nádherná podívaná na nazelenalou komu Nišimury. (ber)

Poslat nový komentář