Přispějte Kristiankovi na auto. Na donio.cz

 Přispějte Kristiankovi na auto. Na donio.cz
Foto donio.cz

Alena Koucká z Prostějova je maminkou desetiletého Kristianka, kterého vychovává sama. Usměvavý chlapeček s mnohočetným onemocněním se umí radovat i z maličkostí. Je žáčkem třetí třídy speciální školy s upraveným speciálním plánem vzdělávání. Jeho četné onemocnění způsobuje oslabenou imunitu. Proto se mu často vrací různé infekce a je tak často nemocný. Při nemoci se mu zhoršuje astma a revmatismus. Trápí ho časté migrény provázející silné zvracení a záchvaty. Od svých 8 měsíců má speciální výživu přes hadičku přímo do žaludku - perkutální endoskopickou gastronomii – PEG. Sedí pouze s oporou ve speciální židličce nebo vozíčku. Nepostaví se na nohy, neleze a nechodí. A k životu potřebuje auto, k jehož doplacení založila Alena sbírku na Donio.cz.

Kristianek se narodil v roce 2013 jako zdánlivě zdravé miminko, jenže čtvrtý den po porodu se začali objevovat první komplikace. Po několika následných vyšetřeních a pobytech v nemocnici se zjistilo, že trpí mnohočetným kombinovaným onemocněním.

Kvůli potravinovým alergiím a jeho nepřibírání a častému zvracení mu byla v 8 měsících zavedena speciální hadička přímo do žaludku -perkutální endoskopická sonda – PEG. Cvičili jsme dlouho Vojtovu metodu, později jsme přešli na bobath koncept, který cvičíme dosud.

Od narození trpěl těžkou formou plagiocefalie. Pět roků musel nosit na hlavě helmičku, kterou se stav upravil. V současné době, jak roste, se mu začala deformovat čelist. Má diagnostikovaný PAS-poruchu autistického spektra.

Ze zdravotních důvodu je nežádoucí, aby cestoval vlakem nebo autobusem. Kristianek sám bez opory nesedí, pouze s oporou v židličce, ortéze, nebo vozíčku. Neleze, nestojí a nechodí. I přes ty všechny nemoci, je to náš miláček a velký bojovník. Má moc rád výlety do přírody, nejlépe, kde nejsou lidi, a kam se ho snažíme, co nejvíce brát. Každý den cvičíme, rehabilitujeme, procvičujeme jemnou i hrubou motoriku, muzikoterapii – kterou má moc rád, hudba mu hodně pomáhá.

Vzhledem k tomu že Kristianek vyrostl, dostal nový, větší vozíček. Ale ten se nám už do stávajícího auta bohužel nevešel. Proto jsme museli pořídit, druhé, větší auto, do kterého šlo udělat nájezdovou rampu a zádržný systém na bezpečné sezení Kristianka v autě. Také ale bezpečné vysazování do auta a vytahování z auta na vozíček nebo kočárek.

 Díky všem úžasným tetám ze střediska rané péče Olomouc, které nám vše kolem auta zařídily. Jsme šťastní, že nám autosalon auto prodal a my s ním můžeme jezdit, i když auto není ještě celé zaplacené. Autosalon nám vyšel vstříc a dal nám čas na sehnání částky, která nám chybí doplatit.

Zároveň bychom chtěli strašně moc všechny poprosit o pomoc a podporu s doplacením auta. Pokud by se vybralo více penízek, použily bychom je na rehabilitaci v zahraničí, která Kristiankovi moc pomáhá a která není hrazená ze zdravotního pojištění. Z celého srdce moc děkujeme, vzkazuje Kristianek a maminka Alena.

Přispět můžete na https://www.donio.cz/doplatek-vetsiho-auta-pro-kristianka-rehabilitace#. (red)

Poslat nový komentář