Z Rostislavovy ulice nechalo město odtáhnout autovrak. A zlikvidovalo ho

Z Rostislavovy ulice nechalo město odtáhnout autovrak. A zlikvidovalo ho
foto Magistrát města Prostějova

Pracovníci radnice a Městská policie Prostějov se v poslední době zabývají otázkou nepojízdných vozidel. Pomocníkem v této situaci je novela zákona, kdy obce získaly větší pravomoc, jak se autovraků z obecních lokalit zbavit.

„V roce 2020 bylo rozhodnuto o likvidaci jednoho vozidla, které stálo v ulici Rostislavova – bylo zlikvidováno nyní v lednu. Odstranění autovraku z pozemní komunikace zajistilo město prostřednictvím firmy specializované na ekologickou likvidaci vraků,“ uvedl 1. náměstek primátora Jiří Pospíšil s tím, že ve městě je stále plno vozidel, o kterých si občané myslí, že jde o vrak. Skutečnost je jiná.

„Je nutné rozlišovat vozidla, která opravdu vykazují známky vraku a vozidla, která mají pouze propadlou STK. Vlastníkem komunikace (město) byla na Odbor dopravy Magistrátu města Prostějova předána k zahájení správního řízení v roce 2020 celkem čtyři vozidla. Ve stejném roce bylo pět vozidel – vraků na základě výzvy odstraněno samotnými majiteli,“ okomentoval problematiku Pospíšil s tím, že odstranění vozidel – autovraků je možné až po rozhodnutí silničního správního úřadu a uplynutí zákonných lhůt.

„Lidé si často myslí, že odstranit takové vozidlo z komunikací a parkovišť města je možné poměrně rychle. Novelizovaný zákon o pozemních komunikacích dává však jasné termíny. Umožňuje, mimo jiné, vlastníkům pozemních komunikací vyzvat provozovatele vozidla, které je technicky nezpůsobilé k provozu po dobu delší jak 6 měsíců (propadlá STK) ke zprovoznění vozidla, případně jeho odstranění mimo pozemní komunikaci. Po marném uplynutí výzvy (2 měsíce) bude vlastník pozemní komunikace (město) oprávněn vozidlo z pozemní komunikace odstranit a odstavit na vhodné místo a oznámit tuto skutečnost provozovateli s uvedením možnosti vyzvednutí. Pokud ani v tomto případě provozovatel na oznámení nereaguje ve lhůtě 3 měsíců, rozhodne na návrh vlastníka pozemní komunikace silniční správní úřad o povolení prodeje dotčeného vozidla ve veřejné dražbě,“ upřesnil Pospíšil. (red)

Poslat nový komentář