Zoo Olomouc znovuotevřela Bábovku. Zavítejte do ptačí říše!

Zoo Olomouc znovuotevřela Bábovku. Zavítejte do ptačí říše!
ilustrační foto
Další fotky: 
Zoo Olomouc znovuotevřela Bábovku. Zavítejte do ptačí říše!
Zoo Olomouc znovuotevřela Bábovku. Zavítejte do ptačí říše!

Ptačí voliéra zvaná Bábovka v Zoo Olomouc se po rekonstrukci znovu otevřela pro veřejnost. Mimo jiných se jejími obyvateli stali vzácní jeřábi. Jejich vejce v rámci programu s letenkou do přírodní rezervace cestují na Dálný východ. A Bábovka? Z té se dnešním dnem stala Bábovka průchozí. Čedičové varhany, orchestr ptáků tedy očekávají první návštěvníky.

„Těší nás, že můžeme setřít další bariéru mezi zvířaty a lidmi. Čedičové varhany jsou sice zdařilou imitací, ale ptáky máme pravé, tak určitě přijďte,“ vybízí s úsměvem zoolog Libuše Veselá.

V roce 2018 došlo k výměně pletiva a proběhl nátěr konstrukce obří ptačí voliéry zvané jako „Bábovka“. V rámci opravy se odstranil sediment z rybníčku samotné voliéry a byla vytvořena umělá skála, napodobenina čedičových varhan. Dále bylo provedeno zabezpečení elektrickými ohradníky, aby obyvatele voliéry neobtěžovala škodná, které je v zoologické zahradě velké množství. Pro obyvatele Bábovky je ještě plánované vybudování zimní ubikace.

„Prozatím ubytováváme ty, kterým zima nevadí. Jedná se o několik druhů fauny chladnějších oblastí Eurasie. Dva velmi vzácné druhy jeřábů – jeřába mandžuského a bělošíjího. Ty chová olomoucká zoo již řadu let, v těch posledních se zapojuje do reintrodukčního programu, který organizuje RNDr. Suvorov v rámci EARAZA, kdy nasazená vejce obou druhů odlétají na Dálný východ a vylíhnutá kuřata se adaptují na život v přírodní rezervaci. Dále zde máme velmi atraktivní malý druh středoasijského jeřába panenského. Neschází husa malá, jeden z druhů divokých hus obývající severské oblasti Eurasie a husa tibetská, která je známá tím, že se ze všech ptáků pohybuje nejvýše a přelétává i vrcholy Himaláje. Z obyvatel voliéry nesmíme zapomenout ani na mediálně zdatného kondora krocanovitého,“ doplňuje Veselá.

 Vše nasvědčuje tomu, že jakmile bude vybudována zimní ubikace, přibydou i kriticky ohrožení ibisi skalní. V současné době je zde ubytován také pár zoborožců kaferských a zdrží se, dokud nebude vyřešena jejich bytová otázka, stejně jako samice čáji obojkové, která zde čeká na příchod partnera.

Autorem projektu voliéry Bábovka byl Ing. Vrba.  Velkorysá a vzdušná konstrukce vycházela z kovových dílců, které byly původně součástí tenisové haly. Voliéra dokončená v roce 1993 bohužel 25. prosince téhož roku nevydržela nápor velkého množství mokrého sněhu a zhroutila se. Dodavatelská firma postavila v průběhu roku 1994 voliéru znovu a ptáci sem byli vypuštěni opět další rok na jaře. Kostra nové voliéry zesílila a provedly se technické změny, které by případnému zřícení měly předejít. Ve svažitém terénu má voliéra výšku 9-15 m, průměr 45 m a umožňuje ptákům díky velkému prostoru volný let. (red)

Poslat nový komentář